Kompanija izrazila žaljenje
0

"Hugo Boss" se izvinio zbog nacističke prošlosti

Sarajevo-x.com
Njemačka modna kuća "Hugo Boss" izvinila se zato što je tokom Drugog svjetskog rata koristila prinudne radnike u proizvodnji.

Izvinjenje se podudara sa izdavanjem biografije Huga Bossa, u kojoj se govori o njegovoj saradnji sa nacistima, a koja je rezultirala unosnim nacističkim ugovorima.

Jedan od prvih velikih zadataka poznatog dizajnera bila je šivanje smeđih košulja za pripadnike nacističke stranke. Nakon rata osnivač kompanije je tvrdio da je održavao dobre kontakte sa nacistima samo kako bi spasio svoj posao. No, autor knjige "Hugo Boss: 1924-1945" Roman Koster piše:

"Jasno je da se Hugo Ferdinand Boss nije pridružio nacistima zbog ugovora za prozvodnju uniformi, već zato što je bio sljedbenik nacional-socijalizma".

Boss se pridružio nacističkoj stranci 1931. godine, a dvije godine je kasnije je počeo izrađivati uniforme za Wermacht. Do 1938. kompanija je proizvodila vojne uniforme, uključujući i uniforme za SS officire, a mahom je koristila prinudne radnike.

Hugo Boss je prvi put priznao svoje veze sa nacistima 1997. godine. Kompanija je na svom siteu saopštila da "duboko žali" koji su trpjeli zbog njegovih postupaka tokom vladavine nacista.