Svijet
0

Hu Jintao za mirovni sporazum s Tajvanom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Pekingu je počeo 17. kongres Komunističke partije Kine koji se održava svakih pet godina. Više od dvije hiljade delegata okupljenih u Velikoj sali naroda, uz zvuke vojne muzike, burnim aplauzom dočekalo je predsednika Hua Jintaoa.

Predsjednik Hu je u uvodnom govoru upozorio delegate da je zemlja, upkros ubrzanom privrednom rastu, i dalje suočena s brojnim socijalnim problemima kao i problemima vezanim za očuvanje prirodne sredine.

Dodao je da vlada na nekim poljima, prije svega u borbi protiv korupcije, nije ispunila svoje zadatke.

Hu Jintao je ponovo upozorio Tajvan da Kina neće tolerirati bilo koji njegov pokušaj da formalno proglasi nezavisnost.

Prva ličnost kineske države Hu Jintao trebao bi danas zatražiti "mirovni sporazum" s Tajvanom, koji Kina smatra svojom pokrajinom, protiveći se pritom svakoj neovisnosti ovog pobunjeničkog otoka.

"Svečano pozivamo na stvarno okončanje neprijateljstava, zahvaljujući konsultacijama vođenim na temelju jedinstvene Kine, da napravimo mirovni sporazum i tako uspostavimo okvir, koji će urediti mirni razvoj dviju strana", rekao je Hu u svom govoru na otvaranju 17. kongresa Komunističke partije Kine.

"Suverenitet i teritorijalni integritet Kine ne trpi podjele", dodao je generalni sekretar Komunističke partije i šef države.

"Naša odlučnost ostaje nepokolebljiva u očuvanju suvereniteta države", rekao je on, dodavši da "pristalice neovisnosti Tajvana pojačavaju svoje napore".

U svom govoru on se također poziva na političke i ekonomske mjere u favoriziranju razmjene i razgovora sa "svakom političkom stranom u Tajvanu".

Insistirajući na "nepomirljivosti" Kine u tom domenu, nikakva aluzija u govoru nije usmjerena na eventualnu upotrebu sile da se primora otok na reintegraciju s majkom-otadžbinom.

U srijedu je, tokom nacionalnog praznika, Tajvan demonstrirao silu, razmećući se sa svoje dvije rakete povodom prvog vojnog defilea u posljednjih 16 godina, upozoravajući na "svaku kinesku prijetnju", podsjetio je AFP.

Tajvanski predsjednik Chen Shui-bia je izjavio da je odlučan da organizira referendum o povratku Tajwana u Ujedinjene narode.