Svijet
0

Hu Jintao primio Condoleezzu Rice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineski predsjednik Hu Jintao u ponedjeljak je poručio svojoj gošći američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice da su odnosi između Kine i Sjedinjenih Država u "ključnoj fazi" koja povezuje prošlost i budućnost.

"Kakve god se promjene dogode u SAD-u i na međunarodnoj sceni, naša pozicija razvoja konstruktivnih i kooperativnih odnosa da Sjedinjenim Državama ostaje nepromijenjena", dodao je Hu, javlja Xinhua.

On je obećao da će raditi sa SAD-om na jačanju dijaloga na osnovu uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti, reciprociteta i na promociji povjerenja i saradnje, te zdravom razvoju kinesko-američkih odnosa".

"Nastavak jačanja kinesko-američkih veza odgovara suštinskim interesima dviju zemalja i naroda, i ima istinski uticaj na mir, stabilnost i razvoj azijsko-pacifičke regije i svijeta", kazao je on.

Pozdravljajući trenutno stanje američko-kineskih veza, Rice je izjavila kako predsjednik George W. Bush očekuje da se sastane s Huom na predstojećem samitu G-8.

Ona je izjavila da će Bush nastaviti promovirati odnose s Kinom na kraju svog mandata te osnažiti saradnju s njom u šestostranim razgovorima i u drugim pitanjima.

Hu je ponovio kineski stav prema tajvanskom pirtanju, a Rice je izjavila da SAD poštuju politiku jedne Kine.