Svijet
0

Hu Jintao pozdravio poboljšanje odnosa Kine i Tajvana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kineski predsjednik Hu Jintao izjavio je u srijedu da su se često neprijateljski odnosi s Tajvanom uveliko poboljšali tokom protekle tri decenije i da Peking ostaje privržen dugoročnom cilju mirnog prisajedinjenja otoka.

"Velike promjerne su ostvarene u odnosima preko tjesnaca uz velike napore sunarodnjaka s obje strane moreuza", izjavio je Hu u obraćanju kojim se obilježava 30. godišnjica poziva Kine "sunarodnjacima u Tajvanu" koja poziva na mirno prisajedinjenje, javio je AP.

Hu je također iznio mogućnost rasprava s Tajvanom na krajnje osjetljivom vojnom nivou.

"Dvije strane mogu se angažirati u kontaktima i komunikacijama o vojnijm pitanjima i raspravljati o gradnji mehanizama povjerenja na polju vojne sigurnosti", kazao je.

Istovremeno je Hu ponovio privrženost politici "jedne Kine", rekavši popraćen snažnim aplauzom kako je "svaki pokušaj odvajanja Tajvana osuđen na neuspjeh".

"Pozivamo obje strane da pregovaraju o okončanju neprijateljstava i postignu mirovni sporazum po principu jedne Kine", izjavio je Hu.

On se posebno obratio tajvanskoij independističkoj stranci, tražeći od nje da odustane od svoje politike.

"Sve dok Demokratska napredna stranka mijenja svoju politiku nezavisnog Tajvana, mi smo spremni na pozitivan odgovor", kazao je.

Kineska Komunistička partija je 1. januara 1979. objavila odustajanje od svoje zvanične politike i korištenja termina "vojnog oslobađanja" Tajvana, zamjenjujući je politikom "mirnog ujedinjenja". Otada je oko milion Tajvanaca prešlo u Kinu da žive i rade, ulažući oko 150 milijardi dolara u maticu.

Kina i Tajvan razišli su se 1949. u jeku građanskog rata, ali Peking smatra samoupravno ostrvo dijelom svoje teritorije i odlučan je da ga vrati pod svoje okrilje, i silom ako bude nužno.

Odnosi između dva suparnika značajno su se poboljšali od dolaska na vlast tajvanskog predsjednika Ma Ying-jeoua, političara iz Pekingu bliske Nacionalističke stranke, u maju.

Dvije strane dogovorile su se u ovoj godini da pokrenu direktne zračne i morske linije preko Tajvanskog moreuza, okončavajući skoro šestodecenijsku zabranu redovnih veza. Redovni direktni letovi nastavljeni su 15. decembra.

Hu je izjavio da će Kina biti voljna da sarađuje s Tajvanom na njegovom prijemu u međunarodne organizacije.

"Pitanje tajvanskog učešća u događajima koje organizuju međunarodne organizacije može se razumno dogovoriti kroz pragmatične pregovore pod uvjetom da se ne stvore "dvije Kine" ili "jedna Kina i jedan Tajvan", izjavio je Hu.