Svijet
0

Hu je u proteklih pet godina izronio iz sjene prethodnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Od stupanja na dužnost prvog čovjeka Komunističke partije Kine prije pet godina do danas, Hu Jintao uspješno je, po ocjenama analitičara, izronio iz sjene svoga prethodnika Jianga Zemina vješto neutralizirajući utjecaj njegovih ključnih saveznika i mijenjajući politiku koju je zacrtao Jiang bez izazivanja sukoba.

Komunistička partija Kine sazvala je za 15. oktobra svoj 17. kongres na kojem će potvrditi Hua na mjestu glavnog tajnika KP Kine, a očekuje se da će on na Kongresu ustoličiti svoje najbliže suradnike na ključna mjesta u stranci i time marginalizirati utjecaj svoga prethodnika Jianga slanjem u mirovinu njegovih saveznika.

Hua Jintaoa (64) je 2002. tada neprikosnoveni vođa Jiang Zemin postavio na mjesto prvog čovjeka stranke istodobno ga okružujući zbijenim redovima svojih suradnika kako bi unatoč odlasku s političke scene zadržao utjecaj. Tijekom sljedeće dvije godine Jiang je prepustio svom nasljedniku i mjesto predsjednika države te mjesto vrhovnog vojnog zapovjednika, ali ne i utjecaj.

U međuvremenu Hu je dio Jiangovih istomišljenika odstranio iz političkog vrha, a među posljednjima je Jiangov sin koji je prošlog mjeseca izbačen iz utrke za moćni partijski Centralni komitet. Kao glavnog pokazatelja stvarne Huove moći na Kongresu mnogi navode hoće li izgurati iz najmoćnijeg stranačkog tijela - Izvršnog odbora Jia Qinglina, jednog od najbližih suradnika Jianga Zemina.

Na tom putu mnogi su neopravdano potcijenjivali Huove sposobnosti, smatraju analitičari koji drže da je posao u usporedbi s prethodnikom obavio bolje.

U proteklih pet godina Hu se dokazao odlučnim potezima u kriznim situacijama poput izbijanja epidemije SARS-a u Pekingu prije četiri godine kada je naredio da se prestanu prikrivati podaci i smijenio tadašnjeg ministra zdravstva i gradonačelnika Pekinga. Hu je, za razliku od prethodnika Jianga, odlučno 'priveo' kapitaliste pod okrilje partije.

Kao bitne zadaće svoga mandata zacrtao je smanjivanje jaza između naprednih obalnih područja i zaostale unutrašnjosti, koji mu je u naslijeđe ostavio Jiang. Tako je ustrajao na poreznim olakšicama, obrazovanju i zdravstvu za siromašne poljoprivrednike u unutrašnjosti.

Hu je u proteklih pet godina lansirao i krilaticu o Kini kao "harmoničnom društvu" s naglaskom na socijalnu stabilnost i sigurnost građana. Za razliku od prethodnika koji se osjećao ugodno na međunarodnoj pozornici, Hu je skloniji susretima iza zatvorenih vrata, javlja Hina.

Hu bi na čelu KP Kine trebao ostati deset godina - do 2012. godine. Taj inženjer hidraulike, o čijem se privatnom životu zna vrlo malo, u vrh stranke vinuo se prije 15 godina kada je u 49. godini života postao najmlađi član najmoćnijeg stranačkog tijela - Izvršnog odbora KP Kine.