Svijet
0

HSP traži od hrvatske Vlade pokretanje kaznene odgovornosti Carle del Ponte

FENA
HSP je danas od hrvatske Vlade zatražio da pokrene pitanje kaznene odgovornosti Carle del Ponte zbog sumnje da je dogovorom s Beogradom oko zataškavanja umiješanosti jugoslavenskog vojnog i političkog vrha u ratu u Hrvatskoj i BiH zloupotrijebila svoj položaj i ovlasti.

"Zahtijevamo da Vlada pokrene pitanje kaznene odgovornosti Carle del Ponte, ili u Hrvatskoj ili u Nizozemskoj, gdje je sjedište Haškog suda, jer je riječ o eklatantnom primjeru zloupotreba položaja i ovlasti koje nisu predviđene Statutom i drugim aktima Suda u Hagu", rekao je pravaš Pero Kovačević na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Dodao je da će HSP, ogluši li se Vlada na njihov zahtjev, sam pokrenuti pitanje kaznene odgovornosti glavne haške tužiteljice.

Kovačević je ocijenio da izjave glavnog haškog tužitelja u procesu protiv Slobodana Miloševića Geoffreya Nicea o tome da se del Ponte dogovorila s Beogradom oko zataškavanja ključnih dokaza o ulozi Srbije u ratu u Hrvatskoj i BiH svjedoče o tome da je haško tužiteljstvo izašlo iz pravnih okvira, te da ga je "del Ponte pretvorila u instrument političkog pritiska na Hrvatsku".

Od Vlade zahtijeva i da zatraži raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a o radu Carlu del Ponte i haškog tužiteljstva te preispitivanje i poništavanje haških optužnica protiv hrvatskih generala i šestorice Hrvata iz BiH, a najavio je i da će HSP tražiti saborsku raspravu o odnosu hrvatskog državnog vrha i haškog tužiteljstva.

Vladu je prozvao za "inertnost i nezainteresiranost u odnosu prema haškom tužiteljstvu", posebno glede obaranja "monstruoznih" optužnica protiv hrvatskih generala, a posljedica toga je, tvrdi, i sukob između braniteljskih timova generala Gotovine, Markača i Čermaka.

"Ništa nisu napravili, samo su plesali kako je Carla del Ponte dirigirala", ustvrdio je Kovačević i Vladu pozvao da konačno izradi strategiju djelovanja prema haškom tužiteljstvu, te dogovori suradnju s BiH oko postupanja protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.