Svijet
0

HRW traži od Evropske unije da zahtijeva povratak raseljenih u Gruziju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Organizacija Human Right Watch (HRW) pozvala je u utorak Evropsku uniju da iskoristi razgovore u Ženevi za "proširenje mandata" svoje misije u Gruziji, radi zaštite civila, kako bi se olakšao povratak raseljenih osoba.

"Evropska unija trebala bi insistirati na pravu osoba na povratak kućama u Gruziju, tokom razgovora planiranih u Ženevi za srijedu, navodi se u saopćenju HRW-a.

"Civili snose svu težinu problema", naglasila je zvaničnica ogranka za Evropu i Centralnu Aziju ove organizacije Rachel Denber.

"Deseci hiljada osoba morali su pobjeći od sukoba i sada su im potrebni sigurni i garantirani uvjeti da se mogu vratiti kućama", dodala je ona.

Organizacija je posebno zabrinuta sudbinom Gruzijaca, koji su pobjegli iz secesionističke regije Južna Osetija na početku sukoba, a koji nemaju jasnih poruka o mogućnostima povratka kućama.

"Evropska unija bi trebalo da učini nešto da obje strane obavezno priznaju pravo na povratak i rad", dodaje HRW.

Prema gruzijskim vlastima, 150.000 osoba je raseljeno od početka sukoba u augustu između Tbilisija i Moskve, što je omogućilo Moskvi da se, de facto, dočepa dvije secesionističke republike, Južne Osetije i Abhazije.