Svijet
0

Hrvatsko kulturno vijeće o tajnom dijelu haaške optužnice

FENA
Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) drži da dodatni popis osoba iz tajnoga dijela haaške optužnice za tzv. zajednički zločinački pothvat služi isključivo kao pričuvno sredstvo za nove političke pritiske na Hrvatsku i kriminaliziranje hrvatske države.

Kako ističe u današnjem priopćenju predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec, tomu je krajnji cilj ne samo slabljenje međunarodnog položaja Republike Hrvatske nego i upitnost postojanja i opstanka države koja je, po Haaškom tužiteljstvu, nastala na zločinu.

Neki hrvatski mediji sinoć i danas izvijestili su o navodnu tajnom dodatku haaške optužnice na kojem se nalaze bivši hrvatski visoki vojni časnici i ministri.

Po riječima predsjednika HKV-a dodatne optužnice rezultat su, također, kako navodi, servilne letargije aktualne hrvatske Vlade, koja nije odlučno stala u obranu prvooptuženih živih i mrtvih hrvatskih vojnih i civilnih zapovjednika.

HKV smatra da je dosegnuta gornja granica tolerancije prema Tužiteljstvu Međunarodnoga suda u Haagu, koje se svojim postupcima ruga pravdi i pravu, te se potpuno pokazuje kao sredstvo onih (posebno europskih) sila koje su svojedobnu okupaciju dijela Hrvatske htjele pretvoriti u konačno rješenje.

"Tražimo da Hrvatski sabor posveti sjednicu postupcima Tužiteljstva Haaškoga suda, te donese deklaraciju u ime hrvatskoga naroda, kojom se od utemeljitelja Suda u Haagu, dakle Ujedinjenih naroda i Vijeća sigurnosti, traži revidiranje svih tendencioznih optužaba protiv predstavnika hrvatskoga vojnog i državnog vrha u vrijeme 'Oluje'", navodi se. Također se zahtijeva da Vlada jamči za generala Antu Gotovinu te mu tako omogući izlazak iz pritvora, budući da je suđenje odgođeno na dulji rok.