ICTY
0

Hrvatski vojnici bili spremni pucati na hrvatske policajce

FENA
Umirovljeni hrvatski policajac, svjedok tužiteljstva na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom izjavio je u ponedjeljak da su hrvatski vojnici bili spremni pucati u hrvatske policajce koji su ih s ukradenim plijenom nakon Oluje zaustavljali na kontrolnim točkama u okolici Knina.

"S pripadnicima HV-a nismo ulazili u sukobe, jer bi se mogle dogoditi teške posljedice. Za stvari koje se danas čine sitnice tada se mogao izgubiti život", rekao je Stjepan Buhin, tadašnji policijski koordinator za Knin.

"Bilo je situacija da su bili spremni pucati u policajce uz pitanje: Gdje ste vi bili kad smo se mi borili?'", rekao je Buhin dodajući da su se pripadnici HV-a "držali visoko, iznad civilne policije".

Po njegovim riječima, za postupanje prema vojnicima, počiniteljima kaznenih djela, bila je zadužena vojna policija, a na pitanje tužitelja je li ona oduzimala ukradene predmete odgovorio je "vjerojatno da".

Buhin, ipak, tvrdi da su "u samovoljnim pljačkama i paljenju tuđe imovine" sudjelovali uglavnom civili odjeveni u vojne uniforme ili razvojačeni vojnici, a ne pripadnici aktivnih gardijskih postrojbi.

"Uzimali su sve što se moglo natovariti u automobil ili kamion, od kućanskih aparata do prozora i vrata", dodao je.

Govoreći o paljenju kuća po okolici Knina, svjedok je rekao da ono nije bilo značajnijih razmjera. "U svakom zaseoku zapaljena je jedna do dvije kuće, ali i to je bilo previše jer je nanosilo materijalnu štetu i štetu ugledu Hrvatske", rekao je Buhin.

Buhin će svjedočiti i u utorak u nastavku suđenja generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine počinjene tijekom i nakon akcije Oluja u kolovozu 1995.