Svijet
0

Hrvatski sabor o dvojnom državljanstvu

FENA
Na sjednici Hrvatskog sabora sinoć je završila rasprava o konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju Ugovora između Hrvatske i BiH o dvojnom državljanstvu, koji će, kako je najavljeno u raspravi, poduprijeti i HDZ i SDP.

Predsjednica Odbora za useljeništvo Zdenka Babić-Petričević je, podsjetivši kako je inicijativa o dvojnom državljanstvu došla iz BiH još 1999., navela da se tim ugovorom utvrđuje dopustivost usporedna posjedovanja državljanstva Hrvatske odnosno BiH. Pritom je napomenula kako će državljani BiH, koji dobiju zajamčenje za primitak u hrvatsko državljanstvo, a nisu pripadnici hrvatskog naroda, i dalje morati zatražiti otpust iz državljanstva BiH, a državljani BiH, koji su stekli hrvatsko državljanstvo te imaju prebivalište u Hrvatskoj, gube biračko pravo u BiH.

Navela je da je ukupno 734 tisuće državljana BiH koji su stekli hrvatsko državljanstvo kao pripadnici hrvatskog naroda ili na temelju braka s hrvatskim državljaninom.

Damir Kajin (IDS) u raspravi je naveo kako svi oni mogu ostvariti socijalna i druga prava koja poznaju i hrvatski građani, što je ocijenio "materijalnim pritiskom" na hrvatski proračun. Zbog toga bi, kaže, trebalo razmisliti o potpori tom ugovoru.

Ivan Bagarić (HDZ) smatra tu Kajinovu tvrdnju netočnom jer Ugovor ne povlači nikakva materijalna izdvajanja niti je udar na državni proračun te najavio da će ga HDZ poduprijeti.

Mato Arlović je najavio da će to učiniti i SDP te podsjetio da ta stranka nije nikad predlagala ukidanje dvojnog državljanstva, nego ukidanje posebne izborne jedinice.