Svijet
0

Hrvatski novinar Margetić neće doći na izricanje presude na Haškom sudu

FENA
Obrana hrvatskog novinara Domagoja Margetića, optuženog za nepoštivanje Haškog suda, obavijestila je sud da Margetić neće doći na izricanje presude zakazano za 7. februar ove godine, saznaje se u četvrtak na Haškom sudu.

"Obavijest je stigla i prevodi se", kazao je u telefonskom razgovoru iz Haaga glasnogovornik suda Refik Hodžić napominjući da ta obavijest, što se tiče Suda, ne mijenja situaciju i da se Margetić mora pojaviti na izricanju presude.

"Tek ukoliko se ne pojavi sudsko vijeće ima na raspolaganju različite mjere", kazao je Hodžić.

Margetićeva obrana, prema informacijama objavljenim na njegovom blogu, navela je u obavijesti kao razlog, zbog kojeg Margetić ne može doći na izricanje presude, njegovo zdravstveno stanje te zdravstveno stanje njegove nevjenčane supruge.

Prema informacijama objavljenima proteklih dana na Margetićevu blogu te informacijama njegova advokata Veljka Miljevića, Margetić je u ponedjeljak bio pregledan u zagrebačkoj kliničkoj bolnici Merkur zato što se loše osjećao, a u bolnicu ga je prebacila zagrebačka Hitna pomoć. Margetić, nakon obrade u bolnici, nije zadržan već je isti dan otpušten uz preporuku da ode na psihijatrijski i neurološki pregled.

Margetić je nastavio nakon toga sljedećih dana nazivati zagrebačku Hitnu pomoć no ona je odbila ponovno dolaziti na njegove brojne pozive, navodi se na blogu.

Margetić (33), u očekivanju izricanja presude po optužnici podignutoj zato što je u ljeto 2006. objavio popis 102 zaštićena haška svjedoka, prošlog je petka objavio kako je započeo štrajk glađu. Sudsko vijeće u pozivu za izricanje presude naložilo mu je dolazak u Den Haag.

Haško tužiteljstvo zatražilo je da se Margetiću izrekne kazna od šest mjeseci zatvora i 50 hiljada eura zato što je, objavljujući identitet zaštićenih haških svjedoka na svojoj internetskoj stranici u ljeto 2006., znao šta čini te je svjesno kršio odredbe suda na koji je svojim postupkom pokušavao utjecati.