Hrvatska
0

"Hrvatski FBI" danas počeo s radom

FENA
Imenovanjem čelnih ljudi danas je službeno s radom počeo Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u medijima prozvan hrvatski FBI.

Ured je osnovan na temelju strategije hrvatske Vlade za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala radi učinkovitije policijske borbe protiv tih "rak rana hrvatskog društva".

U Ravnateljstvu policije danas se nisu mogle doznati pojedinosti o organizacijskoj strukturi i broju zaposlenih u Uredu u koji bi se, po najavama, trebali preseliti najbolji policijski stručnjaci u MUP-u.

U tisku se nagađa da će Ured zapošljavati 250 do 300 policajaca, s posebnim odjelom koji će raditi s informatorima iz podzemlja, zatim odjelom koji će davati svu logističku potporu kriminalistima te odjelom koji će se baviti općim kriminalitetom, terorizmom, ratnim zločinima i ekstremnim nasiljem.

Mediji pišu da će se u nadležnost "hrvatskog FBI-a" preseliti istrage više neriješenih ubojstava i premlaćivanja. Njegovo će sjedište biti u Ravnateljstvu policije, a područni centri u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.