Svijet
0

Hrvatski branitelji prosvjeduju protiv međunarodne konferencije o utvrđivanju istine

FENA
Hotel Sheraton, Zagreb
Hotel Sheraton, Zagreb
Predstavnici više hrvatskih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata počeli su pred zagrebačkim hotelom Sheraton mirni prosvjed protiv Međunarodne konferencije o utvrđivanju istine nakon ratnih sukoba, koja u tom hotelu počinje u 10 sati.

"Iskazujemo neslaganje s održavanjem Konferencije, radom udruga koje su je organizirale i koristimo naše demokratsko pravo iskazati to nezadovoljstvo", rekao je u ime organizatora prosvjeda predsjednik Zajednica udruga zatočenih i nestalih Ivan Pšenica, naglasivši i kako na Konferenciju nije pozvan nitko iz braniteljskih i stradalničkih udruga.

Oko hotela je nekoliko desetaka prosvjednika koji drže transparente na kojima su ispisana imena gradova stradalih u Domovinskom ratu - Vukovar, Dubrovnik, Petrinja, Škabrnja i drugih, te poruke protiv skupa i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a tu je i neveliko policijsko osiguranje.

Prosvjed će, kako je planirano, trajati do 12 sati.

Dvodnevnu Međunarodnu konferenciju o utvrđivanju istine nakon ratnih sukoba organizirale su zagrebačka Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Fond za humanitarno pravo iz Beograda i Istraživačko -dokumentacijski centar iz Sarajeva. Na konferenciji će, između ostalih, govoriti i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Haaškog suda Fausto Pocar, te glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte.