Svijet
0

Hrvatska: Završena istraga u Karlovačkoj pivovari

FENA
Županijski sud u Karlovcu u četvrtak je završio istragu u slučaju Karlovačke pivovare i spis dostavio Općinskom državnom odvjetniku u Karlovcu.

Županijski sud je zaključio istragu nakon što je primio nalaz i mišljenje Odjela za patologiju Hrvatskog veterinarskog instituta o uzroku uginuća psa Zdravka Martinovića. U nalazu se navodi da je "mogućnost gušenja predmetne kuje ugljičnim dioksidom u suglasju s rezultatima provedenih pretraga".

Time je istražna sutkinja Jasminka Jerinić-Mušnjak "ustanovila da je stanje stvari u istrazi dovoljno razjašnjeno, te je spis dostavljen Općinskom državnom odvjetniku u Karlovcu na daljnji postupak", izvijestila je glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu, sutkinja Alenka Laptalo.

Zdravko Martinoviæ je 23. veljače, tijekom šetnje sa svojom kujom Šeri uz potok kraj Karlovačke pivovare, pao u komu, a kuja je uginula. Martinović je preminuo u bolnici 19. ožujka, a utvrđeno je da je umro od posljedica nedostatka kisika. Utvrđeno je i da kisika nije bilo jer je 23. veljače u potok ispuštena velika količina ugljičnog dioksida iz Pivovare.

U istražnom zahtjevu protiv tehničkog vodstva Karlovačke pivovare navodi se da je "potkraj studenog 2006. u Karlovcu tehnički direktor Gabor Ligeti naložio trajno ispuštanje ugljičnog dioksida kroz ventil za odvodnju nečistog CO2, a glavni inženjer Slaven Siladić organizirao da se ispušta sav ugljični dioksid iz fermentora u kanal za odvodnju otpadnih i oborinskih voda. Tako je ugljični dioksid otjecao izvan kruga Pivovare sve do Pivarskog potoka, a okrivljenici Marinko Kovačević kao voditelj proizvodnje fermentacije, Zrinka Odrčić kao voditeljica Odjela sigurnosti na radu i zaštite okoliša i Marija Tufeković kao direktorica proizvodnje dopustili su nastavak proizvodnje na taj način", navodi se u istražnom zahtjevu.