U petak
0

Hrvatska ulazi u fazu zatvaranja poglavlja u pregovorima s EU

FENA
Hrvatska u petak na Međuvladinoj konferenciji (IGC) u Bruxellesu ulazi u novu fazu pregovora s Europskom unijom budući da će na njoj prvi puta zatvoriti jedno poglavlje, Poduzetništvo i industrijska politika (20.), na temelju mjerila za zatvaranje, a također će i otvoriti još jedno poglavlje, najavio je u srijedu u Zagrebu izvor iz pregovaračkih krugova.

"Time počinje faza zatvaranja poglavlja kroz mehanizam mjerila za zatvaranje", rekao je izvor.

Naime, Zagreb je dosad zatvorio dva poglavlja: Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura, ali za njih nije dobio mjerila.

"EU trenutno stvara pravna rješenja i metodologiju ne samo za nas nego i za sljedećih dvadeset godina" proširenja, naglasio je izvor.

Na pitanje zbog čega Hrvatska na ovom IGC-u otvara samo jedno poglavlje, Sloboda kretanja roba (1.), budući da je ranije bilo najavljivano da bi ih mogla otvoriti nekoliko, izvor je naglasio da tehnički proces davanja suglasnosti za otvaranje poglavlja traje dugo jer ima 27 država koje trebaju dati zeleno svjetlo.

"Na jesen će se brojevi bitno promijeniti" jer je Hrvatska već sada potpuno spremna za otvaranje još poglavlja, rekao je.

Ovotjedna Međuvladina konferencija izrazito je važna jer ne samo da se prvi puta jedno poglavlje zatvara kroz institucionalizirani mehanizam mjerila, već je i potvrda da se proces proširenja i pristupanja Hrvatske nastavlja dobrom dinamikom i prema planu, te je potvrda odlučnosti Francuske, predsjedavajuće zemlje EU, da nastavi s pregovorima, unatoč krizi oko Lisabonskog ugovora.

Po tome se vidi da "rasprava koja prati Lisabonski ugovor ne utječe na proces pregovora Hrvatske".

Situacija s reformskim ugovorom EU, odbačenim na referendumu u Irskoj prošloga mjeseca, u Hrvatskoj se pozorno prati, i ocjena je da bi se ona mogla riješiti do ljeta 2009., odnosno do izbora za Europski parlament.

Nakon ove Međuvladine konferencije, Hrvatska će imati otvoreno 21 poglavlje, te 3 zatvorena.