Svijet
0

Hrvatska: SDP sutra bira novog predsjednika

FENA
Milan Bandić
Milan Bandić
Više od 1600 SDP-ovih delegata sutra će birati novog predsjednika hrvatskog SDP-a na izvanrednoj izbornoj konvenciji stranke koja će se održati na Zagrebačkom velesajmu.

Nakon više od mjesec dana od smrti Ivice Račana, utemeljitelja i dugogodišnjeg predsjednika SDP-a koji je vodio stranku 17 godina, za čelno mjesto u stranci natječu se zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula, član Izvršnog odbora Zoran Milanović i čelnik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić.

Njihove je kandidature prije dva tjedna potvrdio Glavni odbor SDP-a, središnje tijelo stranke.

SDP-ovi predsjednički kandidati u zadnja su se dva tjedna, koliko je trajala turneja u pet hrvatskih gradova, predstavljali članstvu i delegatima, uvjeravajući ih da su upravo oni najbolji izbor za čelnika stranke koji će SDP voditi do redovne izborne konvencije nakon parlamentarnih izbora.

Na tim su skupovima, koji su bili zatvoreni za javnost, članstvu poručivali da SDP, bez obzira tko od njih postane predsjednik odnosno predsjednica, sigurno pobjeđuje na državnim izborima u studenom, svi su podržali Ljubu Jurčića za premijerskog kandidata SDP-a, kao i koalicijsku suradnju s HNS-om nakon jesenskih izbora.

Za pobjedu u prvom krugu stranačkih izbora kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu prisutnih delegata na konvenciji, a ako nitko ne dobije toliku potporu, dva prvoplasirana kandidata ulaze u drugi krug, nakon kojega pobjeđuje onaj koji osvoji natpolovičnu većinu.

Ako ni u drugom krugu ni jedan od dva kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, Statut SDP-a propisuje da se konvencija prekida na 40 dana, kandidacijski postupak se ponavlja, a sadašnji se kandidati nemaju pravo ponovno natjecati za predsjednika stranke.

No, Statutom je propisano i da konvencija može donijeti odluku da stranku na parlamentarnim izborima vodi zamjenik/zamjenica predsjednika SDP-a, a da se potom održi redovna izborna konvencija.

Statut predviđa i da se, uz kandidate koje je potvrdio Glavni odbor, za predsjednika stranke može kandidirati i na samoj konvenciji, prikupi li kandidat najmanje 50 potpisa delegata.