Svijet
0

Hrvatska: Počeo drugi krug predsjedničkih izbora

NINA
Hrvatski državljani s pravom glasa danas će na više od 6.500 biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj, 49 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini te na još 100 biračkih mjesta za Hrvate u dijaspori birati novog predsjednika države.

Kandidati u drugom krugu izbora su Stipe Mesić, aktualni predsjednik i kandidat osam opozicijskih stranaka, te Jadranka Kosor, kandidatkinja vodeće stranke u Hrvatskoj Hrvatske demokratske zajednice.

Mesić koji se nastoji izboriti za još jedan mandat na Pantovčaku, u prvom je krugu osvojio nepunih 50 posto glasova hrvatskih birača. Kosor, koja je u prvom krugu izbora osvojila petinu glasova birača koji su izašli na izbore, pobjedom na izborima postala bi prvom predsjednicom u Hrvatskoj, ali i u regiji.

Predsjednik hrvatskog Državne izborne komisije Ivica Crnić pozvao je sve birače da iskoriste svoje pravo i izađu na drugi krug izbora za predsjednika države.

U drugom krugu izbora predsjednikom postaje onaj ko osvoji više glasova, a prvi preliminarni rezultati znat će se nakon ponoći, kada prestaje izborna šutnja.

Drugi izborni krug pratit će više od dvije hiljade promatrača, od čega OESS-ovih 23. u Bosni i Hercegovini će izbore promatrati, zbog neregularnosti primijećenih u prvom krugu izbora, i promatrači GONG-a (nevladina udruga Građani organizirano nadziru glasovanje), kao i predstavnici određenih stranaka u BiH.

Hrvatski predsjednik bira se u drugom krugu jer ni jedan od 13 kandidata iz prvog kruga održanog 2. januara nije uspio osvojiti natpolovičnu većinu, koliko ih se takmičilo u prvom krugu.