Svijet
0

Hrvatska: Pavić neće odgovarati na pitanja haških istražitelja

FENA
Novinarka Jutarnjeg lista Snježana Pavić, osumnjičena s još nekoliko hrvatskih novinara za nepoštivanje Haškog suda, odazvala se u petak pozivu na saslušanje haških istražitelja, no na njihova pitanja neće odgovarati, niti će razgovarati o izvoru dokumenta za čije je objavljivanje osumnjičena.

"Snježana Pavić neće odgovarati na pitanja istražitelja, jer smatra da se radi o postupku koji zadire u njezin profesionalni status", rekao je njezin odvjetnik Orsat Miljeniæ uoči saslušanja u Uredu Haškog suda u Zagrebu.

"O svojim izvorima kao profesionalna novinarka neće razgovarati", ustvrdio je odvjetnik Snježane Pavić, jedne od desetoro novinara osumnjičenih za nepoštivanje suda jer su objavili dodatak optužnice protiv Ante Gotovine, Ivana Èermaka i Mladena Markača u vrijeme kada je taj dodatak imao oznaku povjerljivosti.

U dodatku su se nalazila imena sedam visokih vojnih i političkih dužnosnika, bivših i sadašnjih, koji su u dodatku optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača navedeni kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

Imena je prvi u svibnju ove godine objavio HTV dok je Slobodna Dalmacija prva objavila sadržaj tajnog dodatka. Raspravno vijeće Haškog suda u predmetu Gotovina je, nakon upozorenja novinarima da bi mogli snositi posljedice, odlučilo pokrenuti istragu o okolnostima pod kojima je u HTV-ovu Dnevniku 28. svibnja objavljen sadržaj povjerljivog dodatka optužnice.

Samo nekoliko dana kasnije, s tog je dokumenta skinuta oznaka povjerljivosti.

Za danas je najavljeno i saslušanje kolumnista Jutarnjeg lista Ivana Zvonimira Čička.