Svijet
0

Hrvatska od danas predsjedava VS UN

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Hrvatska od danas preuzima jednomjesečno predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a, a prva sjednica Vijeća na kojoj će i formalno preuzeti tu dužnost zakazana je za utorak prijepodne, nakon čega će hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica na press konferenciji predstaviti raspored rada za decembar.

Vijeće sigurnosti UN-a za ponedjeljak 1. decembra nema zakazanu sjednicu ili konsultacije, a veleposlanik Jurica održat će danas nekoliko bilateralnih sastanaka s veleposlanicima zemalja članica Vijeća, na kojima će biti riječi o programu i prioritetima rada u decembru, saznaje Hina iz Stalne misije RH pri UN-u.

Tokom predsjedanja Vijećem sigurnosti UN-a, Hrvatsku očekuje zgusnuti raspored rada, zbog brojnih mandata mirovnih misija UN-a koji dospijevaju na obnovu, a Vijeće će vjerojatno biti i pod pritiskom aktualne krize u DR Kongu.

U navedenom razdoblju Vijeću sigurnosti UN-a bit će podneseno nekoliko izvješća o djelovanju misija i insititucija UN-a, uključujući i izvješća predsjednika i glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), posvećena provedbi strategije dovršetka rada Suda.

Jedno od prvih takvih izvješća najavljeno je za petak, kada bi Vijeće sigurnosti UN-a o stanju u BiH trebao izvijestiti visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak.

Središnji događaj jednomjesečnog hrvatskog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a bit će tematska rasprava Vijeća zakazana za 9. decembar, pod nazivom "Globalna sigurnost i međunarodni terorizam", čiji se odabir oslanja na hrvatsko predsjedavanje Protuterorističkim odborom (CTC) Vijeća sigurnosti UN-a, od početka godine.

Na raspravi, kojoj su aktualnost dodatno povećali ovosedmični teroristički napadi u Mumbaiju, u Indiji, sudjelovat će hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a nakon nje će vjerojatno biti objavljena predsjednička izjava Vijeća.

Vijeće sigurnosti UN-a tokom decembra očekuje i rasprava o stanju na Bliskom istoku, te o stanju u Burundiju. Vijeće sigurnosti pozorno će pratiti razvoj situacije u nekoliko zemalja, uključujući DR Kongo, Somaliju i Gvineju Bisao.