Svijet
0

Hrvatska: Novo arheološko nalazište u Solinu

FENA
Solin
Solin
U Solinu kraj Splita, negdanjoj Saloni, pronađeno je novo, po ocjeni arheologa, vrlo vrijedno nalazište na dubini od jednog metra: zid dug 15 metara i dijelovi najmanje triju vrhunski obrađenih mramornih sarkofaga iz druge polovice 3. stoljeća nakon Krista.

To su jedinstveni sarkofazi izrađeni u Grčkoj isključivo za Dalmaciju, kaže arheolog Goran Skelac, direktor zagrebačke firme Geoarheo, koja nadzire probijanje trase ceste koja treba spojiti istočni i zapadni dio Solina. Po njegovoj ocjeni to se nalazište svrstava uz bok najvrjednijim antičkim nalazištima do sada pronađenim na ovim prostorima.

"Sarkofazi su vrhunski obrađeni i na njima se ocrtavaju duboki reljefi s prikazima raznih božanstava i figuralni prikazi od kojih neki do sada nisu viđeni, a veličinom, bogatstvom i kvalitetom izrade predstavljaju unikatna djela", kaže Skelac.

Nalazi su se počeli pojavljivati na dubini od jednog metra, a dio nove solinske ceste već je iskopan na dubini od 3,5 metara jer se očekuje da će izroniti još neka povijesna blaga.

Nakon tog nalaza svi radovi se obavljaju, kaže Skelac, pod budnim okom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i grada Solina. Uz to nakon prvih nalaza odmah je osnovan stručni tim s akademikom Nenadom Cambijem na čelu koji će, kaže Skelac, na najbolji mogući način istražiti, procijeniti i dokumentirati nalaze.

S obzirom na to da je riječ o velikom bogatstvu, nalazi će najvjerojatnije krasiti neku od muzejskih zbirka ili lapidarija, ali kad završe svi poslovi, konačnu će riječ dati stručno povjerenstvo Ministarstva kulture, kazao je Skelac.