Svijet
0

Hrvatska: Nastavljaju se pregovori o formiranju vlade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U hrvatskoj se nastavljaju stranački pregovori o formiranju nove vlade. Danas su se ponovo sastali predstavnici koalicije HSS-HSLS i HDZ-a, a nakon sastanaka na konferenciji za novinare istaknuto je da su do sada usuglašena 25 od ukupno 30 pregovaračkih područja, te da je blizu dogovora oko 26-og područja (poljoprivreda i selo).

Preostala četiri pregovaračka područja su trgovina, koje uključuje i rad nedjeljom, politika prema braniteljima, te reforma pravosuđa i javne uprave, javila je Hina.

Niti SDP-a ne odustaje od pokušaja sastavljanja vlade pa je danas predsjednik te stranke Zoran Milanović održao sastanak sa sedmero izabranih zastupnika nacionalnih manjina

Predstavnici manjina nakon sastanka izjavili su da su upoznali Milanovića sa zajedničkim dokumentom "Sporazumom zastupnika nacionalnih manjina", u kojemu nacionalne manjine traže, između ostalog, dvostruko pravo glasa (dopunski glas za biranje svog zastupnika), rješavanje pitanja dvojezičnosti, zapošljavanje nacionalnih manjina u strukturama državnih tijela i javnih službi sukladno Zakonu, te regionalni, ekonomski i socijalni razvoj područja u kojima manjine žive.

S istim dokumentom zastupnici manjina ranije su upoznali i HDZ.