Svijet
0

Hrvatska kupuje švedske avione?

FENA
Hrvatska i Švedska potpisale su u četvrtak sporazum o obrambenoj suradnji te iskazale obostrani interes da Hrvatska u sklopu modernizacije oružanih snaga nabavi švedske borbene avione tipa Gripen.

Na sastanku se razgovaralo i o hrvatskom programu nabave borbenog aviona, a dogovorena je studija izvodivosti da bi se vidjelo kakav višenamjenski borbeni avion treba Hrvatska vojska, javila je Hina.

"Oni vide sebe kao potencijalnog dobavljača, mi također vidimo Švedsku kao potencijalnog partnera i na ovom polju ... hoće li to biti Gripen, ili neki drugi avion nismo danas niti mogli niti htjeli reći", kazao je sekretar Ministarstva obrane RH Mate Raboteg.

Raboteg je dodao da je sa švedskom stranom već pokrenut program modernizacije "određenih kapaciteta" u hrvatskoj ratnoj mornarici.

Gripen je višenamjenski borbeni avion koji proizvodi firma Saab. Osim Švedske, u sastavu svojih zračnih snaga avione Gripen imaju i Mađarska i Češka, a te zrakoplove naručile su i zračne snage Južne Afrike. Procjenjuje se da jedan avion Gripen, ovisno o opremljenosti, stoji između 45 i 50 miliona dolara.