Svijet
0

Hrvatska: Kanaderi gase požar na brodu

FENA
Turski teretni brod "Und Adriyatik", na kojemu je jutros izbio požar, još gori, a od popodneva ga gase dva kanadera jer je, po najnovijim podatcima, vatra načinila otvor u palubi kroz koje je sada moguće ubaciti sredstva za gašenje.

"Brod se trenutačno nalazi na 10 do 12 nautičkih milja od kopna, no po vremenskoj prognozi vjetar je promijenio smjer, pa se nadam da će ga bura ipak udaljiti od istarske obale prema otvorenu moru", izjavio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević nakon povratka s mjesta pomorske nesreće. On se nada da će cijeli taj događaj dobro završiti.

Uz njega su mjesto nesreće obišli ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ravnatelj policije Marijan Benko sa suradnicima te istarski župan Ivan Jakovčić i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Po riječima ministra Rončevića od 15 sati su ponovno u akciji dva kanadera, a uskoro se očekuje dolazak još tegljača.

"Brodar, odnosno vlasnik teretnog broda, sam je naručio specijaliziranu tvrtku iz Nizozemske, čiji bi ljudi trebali ući na brod i riješiti tu nimalo ugodnu situaciju", istaknuo je Rončević. Na pitanje novinara bi li se moglo brže postupiti, kazao je kako se takve situacije ne rješavaju poput požara na nekom objektu.

"Svjedoci smo da se i u drugim zemljama takve katastrofe ne rješavaju ništa brže. No, shvaćam ljude koji ovdje žive jer njihov strah nije bezrazložan", naglasio je Rončević.

Dodao je kako je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru u Rijeci dobila obavijest iz Venecije da od članova posade koji su tamo prevezeni nitko nije stradao.

"Brod ne tone i za sada nema nikakvih onečišćenja na moru" - zaključio je ministar Rončević. On je oštro odbacio tvrdnje savudrijskih ribara da je talijanska obalna straža reagirala prije hrvatskih služba za spašavanje.

Na brodu "Und Adriyatik", dužine 193 metra, koji je plovio iz Istanbula u Trst, nalazi se 200 kamiona i devet tona opasna tereta.