Sanader i Rehn
0

Hrvatska ima punu podršku Evropske komisije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Trenutačno stanje u procesu hrvatskih pristupnih pregovora bilo je glavna tema sinoćnjeg nenajavljenog sastanka hrvatskog premijera Ive Sanadera i evropskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji je istaknuo kako Hrvatska na tom putu ima punu podršku Evropske komisije, saopštila je hrvatska Vlada.

Rehn je u srijedu navečer u Zagreb doputovao iz Ljubljane i odvojeno se sastao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem i premijerom Sanaderom.

Uz pružanje podrške Hrvatskoj u pristupnim pregovorima, Rehn je u razgovoru s premijerom pohvalio znatan napredak Hrvatske u ispunjavanju potrebnih uslova za punopravno članstvo u EU.

Sanader i Rehn razmotrili su i aktuelne odnose između Hrvatske i Slovenije, pri čemu je, kako je saopšteno, zajednički ocijenjeno da se sva otvorena bilateralna pitanja moraju rješavati u evropskom duhu i njegovanju dobrosusjedskih odnosa. Rehn je istaknuo spremnost Evropske komisije da pomogne u pronalaženju odgovarajućih rješenja ako se s tim slože obje strane, navodi se u saopštenju Vlade.

Sanader je naglasio da je Hrvatska spremna na postizanje rješenja u evropskom duhu, te je istaknuo kako će Hrvatska nastaviti pripreme za punopravno članstvo u EU s ciljem završetka pristupnih pregovora do kraja 2009.

Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn u srijedu je u razgovoru s najvišim slovenskim dužnosnicima iznio zamisli koje bi mogle pridonijeti deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s Evropskom unijom, ali nije htio govoriti o pojedinostima, nego je samo rekao da ih treba prenijeti i hrvatskoj strani te da za njihov uspjeh treba vremena. Hrvatska Vlada u današnjem saopštenju o tome također nije objavila nikakve pojedinosti.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je nakon sastanka s Rehnom da Slovenija i dalje zahtijeva da Hrvatska iz pristupnih pregovora s EU povuče te dokumente i da se obaveže da ih neće upotrijebiti ni u jednom postupku pred arbitražnim tijelom, tj. u procesu na koji bi pristale obje strane.