Svijet
0

Hrvatska i Rusija potpisale sporazum o borbi protiv krijumčarenja droga

FENA
Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i direktor ruske Federalne službe za kontrolu trgovine opojnih droga Victor Vassilievich Ckerkesov potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o suradnji protiv nezakonite trgovine opojnim drogama.

Sporazum predviđa razmjenu informacija, posebice o kretanju kriminalnih skupina osumnjičenih za krijumčarenje droga, organizaciju i provedbu nadzora kontroliranih isporuka droga i nezakonitog prometa droga, zajedničku obuku i usavršavanje policajaca te materijalnu, tehničku, savjetodavnu i stručnu pomoć.

Prilikom potpisivanja ministar Kirin je ustvrdio da će Sporazum doprinijeti bržoj komunikaciji i razmjeni informacija, što bi policiji na terenu trebalo omogućiti uspješnije otkrivanje pošiljatelja i naručitelja droga, priopćeno je iz MUP-a.

Opojne droge koje se u Europu krijumčare tzv. Balkanskom rutom dijelom ostaju u Hrvatskoj, pa bi njihovo pravovremeno otkrivanje trebalo pridonijeti smanjenju narko kriminala i povećanju opće sigurnosti, kazao je Kirin.

Direktor ruske Federalne službe za kontrolu trgovine opojnih droga ocijenio je Sporazum vrlo značajnim, ne samo za Rusku Federaciju, već i za zemlje EU.

Uspješna borba protiv narko tržišta postala je ne samo nacionalno, već sigurnosno pitanje svih zemalja regije, kazao je.

Najveća prijetnja trenutno je kokain sa azijskog područja koji se sve uspješnije krijumčari u europske zemlje, ocijenio je Ckerkesov, upozorivši da je novac od prodaje droga osnova za financiranje terorističkih organizacija.

Rusko izaslanstvo je u jednotjednom posjetu hrvatskom MUP-u.