Svijet
0

Hrvati u Srbiji zadovoljni isprikom Borisa Tadića

FENA
Foto: Reuters; Boris Tadić
Foto: Reuters; Boris Tadić
Isprika predsjednika Srbije Borisa Tadića hrvatskom narodu za patnje nanesene tokom 90-ih pridonijet će stvaranju ozračja međusobnog pomirenja i povjerenja između Srba i Hrvata, a pozitivno će uticati i na stvaranje različitih oblika evropskih integracijskih procesa, kao i regionalne suradnje, saopćio je u ponedjeljak Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Pozdravljajući nedavnu gestu predsjednika Srbije i ujedno čelnika Demokratske stranke (DS), DSHV ističe da je time Tadić na domaćoj političkoj sceni na sebe preuzeo veliki rizik, ali kako je to za stranku hrvatske manjine siguran signal da će odnosi dvije stranke (DSHV-a i DS-a) biti korektni.

"To nam jamči da eventualna predizborna koalicija naše dvije stranke na predstojećim lokalnim i pokrajinskim izborima neće dovesti do 'utapanja' DSHV-a u DS, niti će dovesti do gubljenja specifičnog političkog i nacionalnog identiteta DSHV-a", navodi se u priopćenju.

U takvom političkom kontekstu Hrvati u Vojvodini bili bi integrirani u politički život Srbije, a istodobno bi sačuvali i ojačali svoju nacionalno-manjinsku političku specifičnost, zaključuje se.

Gestu predsjednika Srbije Tadića pozdravio je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, koji smatra da će to pridonijeti pomirenju u regiji i "oslobađanju od straha kojima su bili izloženi i Hrvati u Srbiji, i Srbi s druge strane Dunava, u Hrvatskoj".

Predsjednik HNV-a rekao je da će hrvatska zajednica u Srbiji izrečenu ispriku nesumnjivo doživjeti kao izuzetno pozitivan iskorak obje države, "prije svega Srbije u kojoj su se odlučili živjeti". "Moramo gledati naprijed i pomoći, kako matičnoj državi Hrvatskoj, tako i Srbiji kao državi u kojoj živimo, da nađu sebe u demokratskom europskom prostoru, jer nas samo to može izvući i gurati naprijed", naveo je Horvat.

Predsjednik Srbije i DS-a Boris Tadić se, u emisiji Hrvatske televizije 24. juna, ispričao građanima Hrvatske kojima su nesreću načinili pripadnici srpskog naroda.