Pronevjerio 70 miliona dolara
0

Hrvat glavni akter velike kreditne prevare u SAD-u

SRNA
Anthony Raguz
Anthony Raguz
Šef hrvatske štedionice u saveznoj američkoj državi Ohio 52-godišnji Anthony Raguz priznao je krađu 70 miliona dolara nakon što je uhapšen pod sumnjom da je bio vođa grupe koja je serijom prevara od 2000. do aprila 2010. godine dovela do sloma te finansijske institucije, piše Houston Chronicle.

Raguz je bio jedan od devetoro uključenih u ovaj slučaj, a prema izjavama tužilaštva, oštetio je najmanje 1.000 ulagača Hrvatske federalne kreditne unije u Eastlakeu pa je tako ta štedionica preko noći postala tema naslovnica kao jedna od najvećih kreditnih prevara u modernoj istoriji SAD.

Hrvatska iseljenička zajednica u tom dijelu zemlje tako se našla gotovo pred finansijskim kolapsom s obzirom da je Federalno osiguranje pokrilo samo dio gubitaka, a pojedinačni ulagači, hrvatski doseljenici, izgubili su gotovo tri miliona dolara. Veliki dio ušteđevina Hrvati su ipak uspjeli povući iz štedionice prije nego što je bankrotirala.

Državni tužilac Steven Dettelbac nazvao je ovaj slučaj najvećim bankrotom štedionice u američkoj istoriji.

Raguz je priznao primanje mita u iznosu od milion dolara, a pred Saveznim sudom u Clevelandu izjasnio se krivim i za prevaru banke, pranje novca, isplate nezakonitih provizija kao i falsifikovanje finansijskih dokumenata. 

Njegov advokat John Pyle opisao ga je kao "dobrog čovjeka koji je napravio grešku", ali  tužilaštvo smatra da je bila riječ o pažljivo planiranoj prevari koja je vodila do bankrota banke.

Presuda će biti izrečena  4. januara naredne godine.