Svijet
721

Hrabra Yusra Mardini u Riju: Četiri sata gurala čamac u Egejskom moru kako bi spasila izbjeglice

Klix.ba
Deset izbjeglica iz cijelog svijeta dobilo je pravo da nastupi na Olimpijskim igrama koje se ove godine održavaju u Rio de Janeiru. Njihov tim predvodi mlada sirijska plivačica i izbjeglica Yusra Mardini.

Njena priča nije slična priči nijednog drugog Olimpijca s obzirom na to da je ova 18-godišnjakinja spasila brojne živote ljudi.

Na pola puta ka evropskom kontinentu otkazao je motor na čamcu, a mlada Yusra i njena sestra bile su jedine osobe na čamcu koje su znale plivati. Nisu se predale već su skočile u hladno Egejsko more i četiri sata gurale čamac do kopna kako bi spasile 20 ljudi.

"U tom trenutku sam mislila: 'Pa ja sam plivačica, neću se valjda utopiti'. Samo me dodatno osnažilo i to što sam na putu ostala i bez obuće". rekla je Yusra.

Uprkos brojnim suzama i nimalo lakoj sudbini ova djevojka ističe kako nikoga ne može kriviti ni za šta. O tome i ne razmišlja jer je i sama svjesna da jednostavno mora krenuti dalje.

"Želim uspjeti za sve koji danas prolaze ono što sam ja prošla. Želim svima poručiti da vjeruju u svoje snove", poručila je hrabra djevojka koja sada živi u Berlinu, ali koja vjeruje da će se jednog dana vratiti u svoju rodnu Siriju.

Yusra razmišlja mnogo zrelije od svojih vršnjaka. Svim ljudima poručila je kako su izbjeglice normalni ljudi koji su bili prinuđeni napustiti svoje kuće zbog nečega za šta nisu krivi.

"Nadam se da ću uspjeti izgraditi svoj život u Njemačkoj i vratiti se nakon toga u Siriju, gdje želim učiti mlade o vlastitom iskustvu", rekla je ona.

Međunarodni olimpijski odbor saopćio je kako je okupio deset sportaša izbjeglica da bi upozorio na njihove probleme s obzirom na to da je riječ o sportašima koji nemaju svoje kuće, zastave i timove, a kojima je potrebno dati nadu u bolju budućnost.

Facebook