Pretpostavlja se da je imao infarkt
0

Hosni Mubarak umro u zatvoru kada je vidio da muče Gadafija?

Sarajevo-x.com
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, kojem se sudi zbog navodnog naručivanja ubistava civila i zbog korupcije tokom dugododišnje vladavine, je možda umro u pritvoru, izvijestila je dopisnica online izdanja Russia Today, Paula Slier.

Ukoliko ovo bude istina, Mubarak će biti drugi šef države koji je umro tokom, odnosno nakon takozvanog arapskog proljeća, nakon Muamera Gadafija kojeg su ubili pobunjenici prije nego je imao pravedno suđenje.

Navodno se Mubarakovo zdravstveno stanje naglo pogoršalo nakon što je vidio snimke na kojima libijski pobunjenici muče njegovog dugogodišnjeg prijatelja Gadafija. Ukoliko je tačna informacija da je umro, Mubarak je onda najvjerovatnije imao srčani udar.

Mubarak se inače tereti za razne zločine, uključujući naredbe da se puca na demonstrante na protestima u Egiptu tokom februara. U ovom ustanku je srušena njegova četrdesetogodišnja vladavina. Tokom dosadašnjeg suđenja Mubaraku u Kairu svjedočilo je nekoliko njegovih bivših podređenih osoba, ali niko nije potvrdio optužbe.

Russia Today podsjeća i na to da je još jedan od bivših predsjednika nakon što je srušen njegov režim umro u zatvoru, a to je Slobodan Milošević kojem se sudilo za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Suđenje nikada nije završeno, a Milošević je umro u Hagu 2006. godine.