Egipat
0

Hosni Mubarak: Od siromaštva do predsjednika

Sarajevo-x.com
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Prije tri decenije, uprkos krizi u Egiptu, na vlast je došao Hosni Mubarak, koji je za mnoge Egipćane, ali i zapadne lidere, predstavljao simbol stabilnosti. Danas kada je u Egiptu ponovo zavladala kriza, Mubaraka vide kao korijen problema.

Bivši pilot i general vazdušnih snaga, Mubarak je poznat kao ratoboran i tvrdoglav vladar, koji je svojevremeno poduzeo demokratske poteze, a onda se povukao u autoritarizam praćen siromaštvom i korupcijom u društvu.

Činjenica da Mubarak ohrabruje svog sina Gamala da preuzme vlast razbjesnila je Egipćane koji se osjećaju da su zarobljeni u prošlosti i da propuštaju priliku za promjenama i obnovom. Ustanak u Tunisu dao je krila Egipćanima i poslao poruku da stari poredak može biti promijenjen.

Nekad hvaljen, sada korijen problema

82-godišnji predsjednik u televizijskom obraćanju u utorak je obećao da se neće kandidovati za naredni mandat, ali je odbacio zahtjeve da odmah odstupi s mjesta predsjednika. Demonstranti su to oštro odbacili i ismijali, jasno poručivši da ne žele čekati mjesecima.

Svojevremeno je upravo Mubarak hvaljen jer je oslobodio Egipat od islamskih ekstremista i uspostavio veze sa zapadom, a u vrijeme kad su demonstranti lutali egipatskim gradovima nakon sukoba sa snagama sigurnosti, nastojao je sebe i vojsku pod svojom komandom, prikazati kao jedinu prepreku naletu anarhije.

Njegov politički kredibilitet, međutim, pretrpio je nepopravljivu štetu, piše AP. Decenijama mu nedostaje harizma njegovih dvaju legendarnih prethodnika - moritvorca Sadata i velikog arapskog nacionaliste Gamala Abdela Nassera i konstantno je bio u njihovoj sjeni.

Ogorčenost naroda rasla godinama

Borio se sa problemima koji su se raširili širom arapskog svijeta kroz modernu historiju: ekonomskom stagnacijom, korupcijom, izraelsko-palestinskim sukobom i borbom protiv islamskog militarizma.

S godinama je Mubarak postao povučeniji, pažljivo smišljajući svoje javne nastupe. Posljednjih godina rasla je ogorčenost spram njegovog režima, posebno nakon pritisaka na slobodu, brutalnih policijskih taktika i niza ekonomskih reformi koje su koristile samo nekolicini.

Osim toga, brz uspon njegovog sina u politici izazvao je najviše gnjeva i prezrenja zbog mogućnosti nasljeđivanja na funkciji.

Osim kao glavni pregovarač u palestinskoj krizi, Mubarak je poznat i kao jak saveznik Sjedinjenih Američkih Država. U vrijeme kada je ubijen Sadat, bio je potpredsjednik. Dan poslije ubistva najveće nade za modernizaciju arapskog svijeta, 13. oktobra 1981. sa 98,5 posto glasova Mubarak je preuzeo vlast. Uspio je osujetiti pobune islamskih militanata.

Tokom 1990-ih borio se protiv drugih militanata koji su napadali i turiste i Egipćane. Posebnu popularnost stekao je kada je oslobodio oko 1.500 političara, novinara i vjerskih lidera, zarobljenih za vrijeme Sadatove vladavine.

Izrežirani izbori i ubjedljive pobjede

Ali nade u nove reforme s vremenom su umirale kada je Mubarak ponovo biran za predsjednika na izrežiranim referendumima na kojima je bio jedini kandidat. Pobjedu je rutinski odnosio sa više od 90 posto glasova.

Nikad nije imenovao potpredsjednika, iako je to određeno tamošnjim ustavom, osim prošle sedmice kad je tim potezom pokušao umiriti građane željne njegovog svrgavanja.

Početkom 2005. godine, pod pritiskom Egipćana, ali i administracije Georgea W. Busha, iznenadio je sve riječima da će unijeti promjene u ustav kako bi dozvolio prve predsjedničke izbore sa više kandidata.

Izbori su održani u septembru i Mubarak je pobijedio svih deset kandidata, uprkos optužbama za prevaru i zastrašivanja. Ipak, onda je Muslimansko bratstvo počelo pokazivati svoju snagu.

Početak povlačenja pred Muslimanskim bratstvom

Možda je i zbog toga Mubarak počeo blago posustajati, odgađati planirane lokalne izbore, zatvarati aktiviste, lansirati kampanju hapšenja članova Bratstva i slično. Prema Bratstvu je zadržao neprijateljski stav, tvrdeći da u Egiptu nema mjesta sekularnoj državi. Ipak, ova grupa ima veliku podršku siromašnih i najavljuje nastavak borbe za promjene.

Mohammed Hosni Mubarak rođen je 4. maja 1928. godine u selu Kafr el-Mosheilha u provinciji Menoufia. Njegova porodica je pripadala srednjoj klasi. Nakon što je 1950. pristupio vazdušnim snagama, napredovao je do ranga pilota i instruktora, a nakon toga i na liderskim pozicijama. Slavu je stekao kao komandant vazdušnih snaga tokom rata na Bliskom istoku 1973. godine.

Kada je grupa muslimanskih ekstremista 1981. ubila Sadata i sedam drugih ličnosti, Mubarak je prošao sa manjim povredama ruke.