MENA ga proglasila klinički mrtvim
0

Hosni Mubarak kritično, aparati ga održavaju u životu

Klix.ba
Hosni Mubarak (Foto: Arhiv/AFP)
Hosni Mubarak (Foto: Arhiv/AFP)
Nekadašnji predsjednik Egipta Hosni Mubarak je bez svijesti i diše preko respiratora, javio je Reuters pozivajući se na sigurnosne izvore, dok bolnički izvor državne agencije MENA tvrdi da je Mubarak proglašen klinički mrtvim nakon srčanog udara.

Izvor iz vojne bolnice Maadi u predgrađu Kaira, u koju je Mubarak hitno prebačen, je izjavio da je on preminuo u utorak navečer, odmah po dolasku iz zatvorske u ovu bolnicu.

"Mubarakovo srce je stalo te su ljekari nekoliko puta koristili defibrilator, ali on nije reagovao", dodao je izvor. Ipak, izvori Reutersa, kao i Mubarakov advokat, tvrde da je on još uvijek živ, iako je u kritičnom stanju.

"Prerano je proglašavati ga klinički mrtvim", navode oni.

Ovaj 84-godišnji političar je bio predsjednik Egipta tri decenije, prije nego što je svrgnut prošle godine, za vrijeme revolucije poznate kao Arapsko proljeće. Početkom juna ove godine bio je osuđen na doživotnu robiju zbog gušenja pobune protiv njegovog režima, u kojoj je smrtno stradalo 850 ljudi. Nakon toga je doživio nervni slom te je bio prebačen na intenzivnu njegu u zatvoru Tora.

Njegov advokat je nedavno kazao kako je Mubarak optužio vlasti da ga truju.