Svijet
0

Horta Bin Ladenu: "Pokaži ljubav prema kršćanima"

FENA
Istočnotimorski premijer zatražio je od Osame bin Ladena, u božićnoj poruci emitiranoj širom svijeta putem BBC-a, da "pokaže svoju ljubav" prema kršćanima i Evropljanima te odustane od nasilja.

Premijera Istočnog Timora Josea Ramona-Hortu i druge svjetske lidere i ličnosti od uticaja BBC je pozvao da pošalju poruku pojedinačno ili grupno po vlastitom izboru, prenosi AP.

"Nemam iluzija da će moja poruka išta promijeniti, ali je ovo prilika da je Osama bin Laden sasluša i možda, samo možda, ta poruka bi mogla dirnuti njegovu savjest", navodi Horta u svojoj izjavi od utorka o razlozima svog izbora.

Ramos-Horta dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog nenasilnog otpora indonezijskoj okupaciji svoje sićušne domovine, koja je stekla nezasvisnost 1999. u glasanju koje je organizirao UN.

U njegovoj poruci emitiranoj na Svjetskom programu BBC-a 23. decembra on je izjavio da je njegovu zemlju napala većinski muslimanska Indonezija i da je nekoliko njegove braće i sestara ubijeno u invaziji.

"Ipak, ja ne mrzim ni jednog jedinog muslimana, ne mrzim ni jednog jedinog Indonežanina. To je jedina razlika između tebe i mene, moj brate Osama bin Ladene", izjavio je Horta.

On je zatražio od Bin Ladena da prema Evropljanima i kršćanima pokaže istu ljubav kakvu osjeća prema Paslestincima.

"Pridobit ćeš ih na taj način više nego mržnjom i nasiljem", kazao je.