Svijet
32

Horor u Mexicu: Najmanje 17 studenata opkoljeno, ubijeno i bačeno u masovnu grobnicu

Klix.ba
Naoružani muškarci ubili su desetine studenata koji su se vodili kao nestali od prošlog mjeseca kada su se sukobili sa policijom tokom protesta u Mexicu. Nakon što su likvidirani njihova tijela su zakopana u masovnu grobnicu koja je otkrivena tokom vikenda.
Foto: EPA
Foto: EPA

Javni tužilac kazao je kako je muškarac kojeg su uhapsili rekao da je 17 nestalih studenata opkoljeno i ubijeno i potom bačeno u jamu. Tijela koja su policijski službenici pronašli toliko su oštećena da se ne mogu identificirati. Ostale su samo kosti i malo tkiva.

Istražitelji su pronašli 28 tijela, dok su službenici otkrili kako se sumnja da je ukupno 34 tijela zakopano u šest jama. Proći će dani dok identiteti žrtava budu utvrđeni. Dok istražitelji rade na slučaju, 2.000 demonstranata blokiralo je glavnu saobraćajnicu u Chilpanacingu.

"Odveli ste ih žive, želimo da ih vratite žive", stoji ja na transparentu okačenom na putu koji povezuje Mexico City i Acapulco.

Foto: EPA
Foto: EPA

Otac nestalog studenta Giovanija, Jesus Lopez, kazao je kako se nada da to nisu ostaci demonstranata.

Meksička Državna komisija za ljudska prava pokrenula je odvojenu istragu o ovom slučaju. Sumnja se da su policajci koji sarađuju s narko - kartelima likvidirali studente. Fatalni sukob između studenata i policije dogodio se 26. septembra. Uhapšeno je 30 osoba, od koji su 22 policajca. Poginulo je najmanje šest osoba, a 25 ranjeno.

Guerrero država, s glavnim gradom Igualom i turističkom destinacijom Acapulcom, jedna je od najgorih država po pitanju provođenja, odnosno neprovođenja zakona.