Svijet
0

Horacio Cartes novi predsjednik Paragvaja

FENA
Horacio Cartes
Horacio Cartes
Biznismen Horacio Cartes pobjedio je na predsjedničkim izborima u Paragvaju.

Rezultati nedjeljnih predsjedničkih izbora vratili su na vlast stranku Colorado nakon što je na izborima održanim u 2008. godini pobjedio ljevičarski kandidat Fernando Lugo.

Cartes se suočava s izazovima borbe protiv teškog siromaštva u zemlji i okončanja izolacije Paragvaja u regionalnim organizacijama nakon sporne smjene predsjednika Luga u prošloj godini, prenosi BBC

Laatinoameričke regionalne organizacije MERCOSUR i UNASUR isključile su Paragvaj iz članstva zbog smjene predsjednika Luga. Masa ljudi okupljena u centru paragvajske prijestolnice Asunciona proslavljala je povratak Colorada na vlast.

Cartes je osvojio 45,91 posto glasova, dok je kandidat vladajuće Liberalne stranke Efrain Alegre osvojio 36,84 posto glasova. On je priznao poraz.

Cartes je bogati biznismen koji je ušao u politiku 2009. godine.

On je vlasnik tvornica duhana i pića i bio je predsjednik nogometnog kluba Libertad, prije nego što je postao član upravnog odbora Nogometnog saeza Paragvaja.

On je proslavio izbornu pobjedu na uličnoj zabavi u Asuncionu odmah nakon što je izborna komisija objavila rezultate izbora.

"Naša stranka je pobjedila ali je najveći dobitnik Paragvaj", poručio je Cartes pristalicama te dodao:

"Onima koji nisu glasali za mene, želim reći da ću zadobiti povjerenje svih Paragvajaca. Moramo zajednički raditi",

On bi trebao preuzeti novi petogodišnji mandat 15. augusta.