Nema zakonske regulative
0

Hong Kong je svjetlom najzagađeniji grad na svijetu

Klix.ba
Noćno nebo iznad Hong Konga je hiljadu puta svjetlije od međunarodnih normi, što ovaj grad čini svjetlom najzagađenijim gradom na svijetu.

Ukoliko želite ići na romantično putovanje na kojem ćete gledati i zvijezde, onda odmah zaboravite na Hong Kong, piše u studiji Univerziteta u Hong Kongu.

Jason Pun Chun-shing, vođa istraživanja, navodi kako njegovi istraživači nisu mogli pronaći mjesto na planeti koje je više zagađeno svjetlom od Hong Konga.

"Hong Kong je ekstremno gusto naseljeno mjesto zbog čega ovaj grad i ima tako ozbiljan problem", izjavio je Chun-shing za CNN i dodao kako neregulisano osvjetljenje na zgradama i vladina opsesija javnom sigurnošću čine ovaj grad najvećom svjetlosnom zamkom na svijetu.

"U Hong Kongu vlada pokušava da igra na sigurno. Ja sam u potpunosti za sigurnost, ali kada noću priđete nekim javnim mjestima, poput parkova, ona su osvijetljena kao usred dana. Mislim da je dosta toga čisto pretjerivanje", kaže Chun-shing.

Za razliku od drugih velikih svjetskih gradova, od Londona do Sydneya, Hong Kong nema zakona o kontroli urbanog osvjetljenja.

Studija je pokazala da i ruralna područja Hong Konga, uključujući i obližnje ostrvo Lantau i gradski Wetland Park, čuveno svjetsko okupljalište ptica selica, su također ugroženi svjetlom. Wetland Park je u prosjeku stotinu puta svjetliji nego što bi trebao biti.

Međunarodni standard za noćno nebo regulisala je Međunarodna astronomska unija.

Ironično, najzagađenije mjesto je Svemirski muzej Hong Konga, koji je hiljadu puta osvijetljeniji od međunarodnih normi.

Studija fizičara sa Univerziteta u Hong Kongu "Hong Kong Night Sky Brightness Monitoring Network (NSN)", obuhvatila je više od pet miliona mjerenja svjetlosti noćnog neba, tokom perioda od gotovo tri godine. Istraživački tim koji je radio na studiji sada tvrdi da ima najveću bazu podataka o svjetlosti noćnog neba na svijetu.

"Svjetlosno zagađenje brzo uništava rijetke preostale lokacije za posmatranje zvijezda u Hong Kongu", rekao je Chun-shing.

Studiji fizičara pridružili su se i ekolozi, kako bi ukazali na utjecaj svjetlosnog zagađenja na prirodu.

"Brojne studije pokazuju kako svjetlost ima veliki utjecaj na ekologiju, a posebno na noćne životinje čiji životi ovise o količini svjetla. Zbog toga smo i postavili stanicu u blizini Wetland Parka, budući da je to veoma važna ekološka oblast", rekao je Chun-shing.