Ugrožena lokalna fauna
0

FOTO / Hong Kong gradi skupu vještačku plažu, građani bijesni

Klix.ba
Više od 300 životinjskih i biljnih vrsta bi moglo nestati iz priobalnog područja Lung Mei u Hong Kongu zbog projekta izgradnje vještačke plaže.

Tako tvrdi lokalno stanovništvo u distriktu u kojem se treba izgraditi vještačka plaža. Kako se približava datum početka radova, u distriktu Tai Po se sve češće organizuju protesti lokalnog stanovništva.

Ideja o plaži dugoj 200 metara je nastala prije deset godina. Međutim, tek sada se počelo raditi na izgradnji projekta. Radovi bi trebali početi krajem novembra ove godine, a bit će završeni 2014. godine. Radovi će početi sakupljanjem kamenja i šljunka sa plaže, a onda bi se teren poravnao i isušilo bi se zemljište. Nakon toga bi počela izgradnja parkinga, kupatila, tuševa, kanala i mreža za ajkule. Cijeli projekt je vrijedan oko 208 miliona dolara.

Početkom novembra se okupilo oko 3.000 demonstranata u pokušaju zaustavljanja radova za koje vjeruju da će nanijeti katastrofalnu štetu lokalnoj fauni. Pored toga, demonstranti tvrde da je voda već zagađena teškim metalima iz obližnjeg postrojenja te da nije sigurna za plivanje.

Organizacija za zaštitu životinjskih vrsta iz Hong Konga je još 2007. godine obavijestila javnost da će 234 životinjske vrste koje žive na obalama Lung Meia nestati ukoliko budu započeti radovi. Zajedno sa biljnim vrstama kojima prijeti uništenje, ta brojka prelazi 300. Većina biljaka i životinja je jedinstvena za ovu regiju.

Unatoč sve češćim demonstracijama, vlasti u Hong Kongu tvrde da rade na projektu upravo po željama stanovnika distrikta Tai Po. Prema njihovim riječima, stanovnici žele privući što veći broj turista u regiju.