Posjeta Barseloni
0

Homoseksualci se ljubili u znak protesta

SRNA
Stotine homoseksualnih parova ljubili su se u znak protesta, dok je papa Benedikt Šesnaesti prolazio ulicama Barselone u svom papamobilu.

Oko 200 muškaraca i žena držali su usne spojene po pet minuta nakon čega su uzvikivali "Napolje," i "pedofilu", dok je 83-godišnji rimokatolički poglavar prolazio ulicama u grada u pravcu čuvene crkve Sveta porodica.

"Želimo da pokažemo protivljenje posjeti pape i pozovemo na promjenu mentaliteta Katoličke crkve, koja se još uvijek protivi našem pravu na drugačiji vid ljubavi", rekao je jedan demonstrant Serhi Dijaz.

Učesnik protesta Helena Kol (26) rekla je da religija stalno govori o miru, humanosti, poštovanju, ali da ona sama uvijek to krši.

U međuvremenu, čuli su se uzvici podrške papi dok je papamobil prolazio kroz grad-park katalonskog arhitekte Antonija Gaudija i njegovo nedovršeno remek-djelo moderne umjetnosti crkvu Sveta porodica /Sagrada Familia/.

Tokom mise papa je osveštao crkvu Sveta porodica čime je ovo zdanje postalo bazilika. Stotine sveštenika i biskupa bili su među 5 600 gostiju unutar same crkve.

Nakon osveštanja crkva će biti otvorena za dnevne službe, prvi put od kada je položen kamen temeljac u martu 1882. godine. Misa se sada održava u kripti u kojoj se sučuvaju posmrtni ostaci Gaudija.
Papa je u svom govoru oštro osudio abortus i homoseksualizam, tvrdeći da je jedina prava ljubav između muškarca i žene i da se crkva protivi svakom obliku negiranja ljudskog života.

"Samo ljubav i vjera mogu voditi istinskoj slobodi. Upravo zbog toga Crkva se opire svakom obliku negiranja ljudskog života i podržava sve što promoviše prirodan red u instituciji porodice", rekao je papa.

Katolička crkva založila se za socijalnu i ekonomsku pomoć ženama u kući i na poslu, kao i za pomoć države u svakom obliku bračnim parovima koji formiraju prorodicu.

Papa je ovog vikenda boravi u posjeti Španiji sa ciljem da obnovi i naglasi hrišćanske vrijednosti zemlje koje se gube pred socijalnim promjenama - homoseksualni brakovi, ubrzani razvod i lakši pristup abortusu.