Francuska
0

Homoseksualci imaju manje plate od heteroseksualaca

FENA
Francuski homoseksualci zarađuju prosječno 6,5 posto manje u privatnom sektoru od svojih heteroseksualnih kolega sličnih odgovornosti i kvalifikacija i 5,5 posto manje u državnom sektoru, prema istraživanju koje je objavio dnevni list Liberation.

Jedan od dvojice autora istraživanja, Thierry Laurent, rekao je da se radi o odstupanju utvrđenom samo za deklarirane homoseksualce.

S kolegom Ferhatom Mihoubijem, također ekonomistom Centra za proučavanja ekonomskih politika sveučilišta Eyry, zaključke temelji na istraživanju provedenom među 904 ispitanika koji žive s osobom istog spola, među kojima je 788 zaposlenih.

Za razliku od homoseksualca, lezbijke čak dobivaju blago više plate (dva posto). Podaci iz tog istraživanja koja su prvi put provedena u Francuskoj potvrđuju slična istraživanja izvedena u inozemstvu, piše Liberation, prenosi Hina.

U javnom sektoru homoseksualci mlađi od 35 godina nisu diskriminirani nižim plaćama, ali iznad 45 godina bilježi se još veća razlika u platama nego u privatnom sektoru (13 posto), ističe se u istraživanju.

Francuski zakon o radu određuje da nijedan djelatnik ne smije biti kažnjen, otpušten ili izložen diskriminaciji zbog svoje spolne orijentacije.