Svijet
11

Hollande u Parizu: Budućnost planete je pod velikim znakom pitanja

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U Parizu je počela Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, a domaćin, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i francuski predsjednik Francois Hollande su dočekali lidere više od 150 zemalja svijeta u nadi da će postići konkretan i obvezujući dogovor o budućim mjerama s ciljem zaštite životne okoline.

Prvog dana Konferencije, koja traje do 11. decembra, francuski predsjednik Hollande je na sastanku "Susret lidera" kazao da su budućnost planete i budućnost života kao takvog pod velikim znakom pitanja, ali da će klimatske promjene donijeti nove konflikte u svijetu, pa je i mir u svijetu upitan.

"Za rješenje klimatske krize neće biti dovoljne puke deklaracije volje da se nešto učini. Nalazimo se na ivici sloma. Pariz mora biti početak dalekosežnih promjena. Ne možemo više prirodu smatrati bazenom neiscrpnih resursa", poručio je Hollande.

On je dodao da sve razvijene zemlje i one u razvoju moraju raditi solidarno kako bi se stvorili uvjeti za ograničavanje globalnog zagrijavanja na dva ili dva i pol stepena Celzijsa.

"Niti jedna teritorija se ne smije ostaviti da se sama nosi sa ovim problemom, a posebno najranjiviji narodi. Mislim na one stanovnike otoka koji bi uskoro mogli jednostavno biti potopljeni i nestati. Ovdje želim biti njihov glas jer je opstanak razlika na našoj planeti u pitanju. Pariski sporazum mora biti univerzalan i obvezujući", zaključio je Hollande.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je pozvao sve svjetske lidere okupljene u Parizu da u pregovorima izaberu put kompromisa i konsenzusa jer se reagiranje na klimatske promjene podjednako tiče svih zemalja svijeta.

Ističući neophodnost balansa između razvijenih i siromašnih zemalja, Ban je pozvao razvijene zemlje svijeta da ispune ranija obećanja o godišnjim izdvajanjima od 100 milijardi dolara za pomoć siromašnim zemljama do 2020. godine.

Na skupu u Parizu učestvuju predstavnici 195 članica UN-a, a među njima i lideri 150 zemalja, uključujući turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika SAD-a Baracka Obamu i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na svečanom otvaranju Konferencije okupljenima se obratio peruanski ministar okoliša i organizator prethodne slične konferencije Manuel Pulger-Vidal i poručio da učesnici pariskog skupa mogu svijetu pokazati da je zajednički rad na ovom pitanju moguć.

"Ovo je vrijeme kada kreiramo paradigmu razvoja za buduće naraštaje. Dajte da ove pregovore pretočimo u konkretan dogovor. Ja sam optimista da mi to možemo", kazao je Vidal, koga je potom na mjestu predsjedatelja Konferencije zamijenio šef francuske diplomacije Laurent Fabius.

Fabius je tokom obraćanja istakao da je uspjeh dohvatljiv i nužan.

Konferencija u Parizu počela je minutom šutnje u znak odavanja počasti žrtvama terorističkog napada koji se u Parizu desio 13. novembra.

"Grad svjetlosti je sada, više nego ikada ranije, postao svjetionik nade. Pariz mora biti mjesto ujedinjenja svijeta", istakli su predstavnici Ujedinjenih nacija.

Očekuje se da u Pariz dođe 40.000 ljudi tokom Konferencije, a francuske snage sigurnosti poduzele su maksimalne mjere sigurnosti jer se ovaj važan skup održava nakon nedavnog terorističkog napada u kojem je život izgubilo 130 ljudi.

Okvirni sporazum pariske Konferencije bi trebao biti objavljen 9. decembra i to na šest službenih jezika Ujedinjenih nacija. Konačni dogovor će biti zaključen zadnjeg dana Konferencije 11. decembra, a potpisivanje istog nije planirano tog dana, već početkom naredne godine.