Francuska
1

Hollande odbio da se izvini Alžiru zbog kolonijalne prošlosti

FENA
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francuski predsjednik Francoisa Hollande odbio je u srijedu da uputi izvinjenje Alžiru zbog kolonijalne prošlosti, rekavši samo da Pariz s tom zemljom želi napredak na ravnopravnoj osnovi i razvoj trgovine.

Traume iz Alžirskog rata (1954-62), u kome su, prije konačnog povlačenja Francuza, ubijene stotine hiljada ljudi, ostavile su duboke ožiljke u obje zemlje, napominje Reuters.

Govoreći tokom prve posjete Alžiru od kako je postao šef francuske države, Hollande je istakao da su se dvije zemlje saglasile oko teksta deklaracije o prijateljstvu i petogodišnjeg strateškog pakta koji se odnosi na ekonomske, kulturne i odbrambene veze.

  • Želim s Alžirom da definišem strateško partnerstvo na ravnopravnoj osnovi, rekao je on na pres-konferenciji nakon sastanka s alžirskim predsjednikom Abdelazizom Buteflikom.

  • Nisam ovdje zbog kajanja ili izvinjavanja, ovde sam da kažem istinu, rekao je Hollande i dodao: "Prošlost ne bi trebalo da nas spriječi da se pripremimo za budućnost."

Zvanično izvinjenje za učinjeno tokom kolonijalne prošlosti predstavlja osjetljivo pitanje za Francusku. Mnogi francuski državljani koji su živjeli u Alžiru prije nezavisnosti i oni koji su se borili u francuskoj vojsci protiv alžirskih ustanika protive se toj ideji.

Alžir ima rezerve nafte koje se procjenjuju na 12 milijardi barela. Godišnja trgovina između dvije zemlje dostiže 10 milijardi eura, ali s diversifikacijom alžirske ekonomije, Kina, Španija i Italija smanjuju francuski udio u trgovinskoj razmjeni Alžira.