Svijet
35

Hollande od Netanyahua tražio da ne dođe na Marš jedinstva

Klix.ba
Francuski predsjednik Francois Hollande je tražio od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da na dođe na Marš jedinstva koji je održan u nedjelju u Parizu jer bi njegovo prisustvo moglo imati negativan utjecaj.

Maršu jedinstva u Parizu je prisustvovalo više od 50 svjetskih lidera koji su se držali rukama i poveli marš u Parizu, gdje se okupilo 1,5 miliona ljudi kako bi odali počast 17 žrtava prošlosedmičnog krvavog masakra.

No, Netanyahu nije udovoljio Hollandeu te se pojavio na maršu, a između njega i palestinskog vođe Mahmouda Abbasa su bila četiri čovjeka. Demonstranti su nosili parole s natpisima "Ja sam Charlie".

Dakle, dolazak Netanyahua nije bio planiran. Kada je francuska vlada pozivala državnike širom svijeta, kontaktirala je i izraelsku vladu kako bi spriječila Netanyahuov dolazak. Tačnije, Hollandeov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jacques Audibert je kontaktirao svog izraelskog kolegu Yossija Cohena i saopćio mu da bi francuski predsjednik volio da izraelski premijer ne dođe na marš. Hollande se plašio da će Netanyahu iskoristiti marš da govori o Jevrejima u Francuskoj. Navodno je Netanyahu prvo pristao da ne dođe, ali se predomislio kada su ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman i ministar ekonomije Naftali Bennet saopćili da će dođi u Pariz.

Kada je Netanyahu informisao francusku vladu da dolazi, Hollande je potom pozvao i palestinskog vođu Mahmouda Abbasa, koji je poziv prihvatio.

Hollande je obavio sastanak sa jevrejskim vođama u Jelisejskoj palači uoči jučerašnjeg marša te je uvjeravao jevrejsku zajednicu da će biti zaštićena nakon brutalnog napada koji je izveo Amedy Coulibaly u jevrejskom supermarketu u Parizu.

Netanyahu je u Parizu rekao da će tijela četiri francuska Jevreja biti sahranjena u Izraelu.

Dan ranije se obratio na Twitteru.

"Moja poruka za sve Jevreje u Francuskoj je da Izrael nije samo mjesto u smjeru kojeg se molite, država Izrael je vaš dom", napisao je Netanyahu.

Nakon nedjeljnog marša Hollande se sastao s porodicom Ahmeda Merabeta, policajca koji je ubijen u napadu na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u kojem je ubijeno 12 ljudi.