Svijet
0

Hollande, Merkel, Cameron i Obama telefonom razgovarali o potrebi hitnog okončanja sukoba u Siriji

Anadolija
(Foto: Arhiv/EPA)
(Foto: Arhiv/EPA)
Predsjednik Francuske François Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron i američki predsjednik Barack Obama su večeras telefonom razgovarali o ratu u Siriji.

U saopćenju iz Elizejske palače se navodi da su svjetski lideri razgovarali o potrebi hitnog okončanja sukoba u Siriji.

"Lideri su izrazili želju da sporazum o skorom okončanju neprijateljskih aktivnosti stupi na snagu", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su poručili da će pažljivo djelovati kako bi se poštovao Sporazum koji je 11. februara postignut u Ženevi.

"Četiri lidera će izbliza pratiti prestanak zračnih napada Rusije i sirijskog režima na umjerenu opoziciju i civile", dodaje se u saopćenju.

Na kraju se navodi kako su čelnici četiri zemlje iskazali važnost okončanja humanitarne krize u Halepu u Siriji i potrebe dostave pomoći civilima u opkoljenim područjima.

Lideri su tokom razgovora apelovali na hitni početak pregovora kako bi se postiglo političko rješenje u ratom pogođenoj Siriji.

S druge strane, mirovni pregovori o ratu u Siriji, koji su trebali biti nastavljeni u Ženevi 25. februara, odgođeni su. Iz Ujedinjenih nacija (UN) za AA je potvrđeno da su sirijski pregovori prolongirani za neki drugi datum.

"Sirijski pregovori koji su trebali ponovo početi 25. februara odgođeni su zbog tehničkih i logističkih razloga", kazali su iz UN-a.