Svijet
21

Hollande: Francuska je u ratu, utrostručit ćemo napade protiv IDIL-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Francuske Francois Hollande predložit će parlamentu da izglasa zakon kojim se vanredno stanje u toj zemlji produžava na tri mjeseca.

Ukoliko se ovaj zakon usvoji, ustav omogućava ukidanje duplog državljanstva osobama koje ga imaju, te protjerivanje osoba koje se smatraju terorističkom prijetnjom.

"Osobe koje predstavljaju sigurnosni rizik moraju biti protjerane brzo", rekao je Hollande.

Kako javlja CNN, Francuska će pojačati napade na pozicije IDIL-a kao odgovor na teroristički napad u Parizu. Napadi će biti utrostručeni.

"Letjelica Charles de Gaulle će početi s napadom u četvrtak. Sponzori napada na Pariz moraju znati da njihovi zločini jačaju odlučnost Francuske da se bori i uništi ih. Moramo učiniti više. Sirija je postala najveća fabrika terorista koje je svijet ikada poznavao", kazao je francuski predsjednik.

Hollande je zatražio i sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, te dodao kako će održati sastanak s liderima SAD-a i Rusije o pojačavanju napora u uništavanju IDIL-a.

"Francuska je u ratu. Protiv nas se bori armija terorista jer je Francuska zemlja slobode i dom ljudskih prava. Francuska nije u ratu s civilizacijom jer te ubice ne predstavljaju civilizaciju", rekao je Hollande u svom obraćanju.

Pozvao je EU da kontrolira svoje granice kazavši da, ukoliko to ne učini, Francuska se vraća na nacionalne granice.