Svijet
0

Hollande danas preuzima dužnost predsjednika Francuske

FENA
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francois Hollande će danas polaganjem zakletve preuzeti dužnost i zvanično postati prvi socijalistički predsjednik Francuske u posljednjih 17 godina.

Ceremonija polaganja zakletve će biti kratka, jer Hollande putuje u Berlin na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenio je Reuters.

Hollande, čija se pobjeda na izborima dogodila dok eurozona ponovo ulazi u ekonomsku krizu, održati će svoju prvu predsjedničku pres-konferenciju u Berlinu predvečer.

Njegove prve riječi kao predsjednika pažljivo će slušati finansijska tržišta koja žele biti sigurna da njegov potez da poveća instrumente za rast evropskog budžeta neće pogoršati odnose s Merkel.

Jean-Pierre Jouyet, stručnjak za evropska pitanja, kazao je da će sastanak u Berlinu proći dobro, ali da to ne znači da Hollande neće moći "pritisnuti" Merkel da pristane na strategiju za povećanje instrumenata za razvoj evropske ekonomije.

Bilo kakve naznake početne ekonomske politike bit će pažljivo proučavane kako izvan Francuske tako i unutar države gdje, su frustracije zbog rasprostranjene nezaposlenosti i slabe ekonomije ključni faktori zbog kojih je Nicolas Sarkozy izgubio na izborima.

Hollande, koji je nakona pobjede na izborima rekao da će, zbog težine događaja u Evropi, ceremonija preuzimanja dužnosti biti skromna i kratka, kazao je u ponedjeljak kako zna da će mu se suditi po onome kako započne mandat.

Kako je planirano, ceremonija primopredaje dužnosti predsjednika Republike počet će u 10 sati u Jelisejskoj palači, a svečanosti, koja će biti strogo protokolarna, neće prisustvovati četvero Hollandeove djece, kao ni djeca njegove partnerke Valerie Trierweiler, prenosi francuska štampa.

Hollande će postati 24. predsjednik Francuske, a sedmi predsjednik Pete Republike poslije De Gaullea, Pompidoua, Giscarda, ali i prvi koji će raskinuti s tradicijom "spektakularnog" preuzimanja dužnosti, navodi RTL.

Poslije ceremonije je planiran privatni sastanak odlazećeg i novog šefa države, kada će Sarkozy Hollandeu predati tajne kodove nuklearnog arsenala, prenijeli su francuska televizija i agencije.

Hollande će danas, nakon inauguracije, nešto pred podne, krenuti u obilazak Pariza, a prvo odredište će biti Trijumfalna kapija, gdje će se pokloniti pred spomenikom Neznanom junaku, prema tradiciji uvedenoj otkako je osnovana Peta Republika, a potom će odati poštu Julesu Ferryju i Mariji Currie.

Odajući počast bivšem ministru prosvjete iz vremena Treće Republike i dobitnici Nobelove nagrade za fiziku i hemiju s početka prošlog stoljeća, novi šef francuske države namjerava istaknuti prioritete svog petogodišnjeg mandata, o kojima je govorio tokom predizborne kampanje, a to su omladina, obrazovanje i poštovanje svjetovnosti, piše francuski list "Mond".

Kako se navodi u saopćenju Jelisejske palače, Holland će potom, oko 15 sati, u gradskoj skupštini primiti zlatnu medalju grada Pariza, a nakon toga bi trebalo da saopći ime novog premijera.

Već večeras, Holland će otputovati u Berlin, gdje će se sastati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Sutra će, poslije konsultacija s novoimenovanim premijerom, objaviti sastav nove vlade, a u petak putuje u SAD, na sastanak s predsednikom Barackom Obamom i na samit G8 u Camp Davidu, dok će u nedjelju prisustvovati dvodnevnom samitu NATO-a u Chicagu.

Holland je ranije najavio da će jedan od prvih zadataka nove vlade biti smanjenje predsjedničke plaće i ministarskih zarada za 30 posto, dok je parlament, kada je Sarkozy došao na vlast 2007. godine, podigao predsjednička primanja za 170 posto, naveo je AFP.