Svijet
2

Hollande: "Dan D" je promijenio svijet

SRNA
Francuski predsjednik Francois Hollande predvodio je današnju komemoraciju kojom je odata počast učesnicima savezničkog iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944. godine, koje je opisao kao dan koji je "promijenio svijet".
Foto: EPA
Foto: EPA

Hollande je prisustvovao skupu veterana u mjesto Bajo, gdje je britanska kraljica Elizabeta položila vijenac, a predsjednik SAD-a Barack Obama rekao da je posvećenost slobodi "upisana krvlju" na francuskim plažama.

Francuski predsjednik je u svom govoru rekao da je heroj svako ko je učestvovao u iskrcavanju na obale Normandije i da Francuska neće nikada zaboraviti šta im duguje, kao ni solidarnost sa SAD-om.

"Ovaj dan, koji je počeo u haosu i vatri, a okončao se u krvi i suzama, u boli i radosti poslije 24 sata promijenio je svijet i zauvijek obilježio Normandiju", rekao je Hollande.

Foto: EPA
Foto: EPA

Do kraja "Dana D" prije 70 godina saveznici su uspjeli da uspostave uporište u Francuskoj, a nacistička Njemačka poražena je u narednih 11 mjeseci.

Tokom komemoracije biće ispaljen 21 počasni plotun i izvršen prelet borbenih aviona, a biće prikazana i rekonstrukcija iskrcavanja.

Komemoraciji prisustvuju svjetski lideri, uključujući njemačkog kancelara Angelu Merkel, ruskog predsjednika Vladimira Putina i britanskog premijera Davida Camerona.