Hamid Karzai
0

Holbrookova posjeta za smanjenje tenzija sa SAD-om

FENA
Foto: AFP Video
Foto: AFP Video
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai ocijenio je u utorak da je nedavna posjeta američkog izaslanika za Afganistan i Pakistan Richarda Holbrooka pridonijela smanjenju tenzija između Kabula i Washingtona.

Richard Holbrooke razgovarao je u subotu s predsjednikom Karzaijem u pružio mu uvjeravanja da i Afganistan spada u dio nove američke strategije Baracka Obame, dok se nasilje u zemlji pojačava.

"Ova posjeta predstavljala je značajan korak naprijed za poboljšanje i jačanje naših odnosa", ocijenio je glasnogovornik afganistanskoga predsjednika Homayun Hamidzada na konferenciji za štampu.

"S imenovanjem Holbrooka i njegovom posjetom regiji, problemi dviju zemalja uveliko su riješeni i zajednički napredujemo u reviziji naše borbe protiv terorizma", dodao je on.

Američki izaslanik je posjetio Afganistan u okviru svoje turneje po Južnoj Aziji , tokom koje je posjetio Pakistan i Indiju.

Karzai je ranije priznao da postoje tenzije sa SAD-om, posebno vezano za pitanje civilnih žrtava u bombardiranju međunarodnih snaga.

Prema izvještaju UN-a, objavljenom u utorak, 2.118 civila izgubilo je živote u sukobima u 2008., od kojih je 39 posto ubijeno u zračnim napadima afganistanskih i međunarodnih snaga.