Bruxelles
0

Holbrooke traži od Evrope veću pomoći za Pakistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Richard Holbrooke, specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Pakistan i Afganistan pozvao je u utorak Evropljane da povećaju svoju finansijsku pomoć za stotine hiljada raseljenih Pakistanaca, naglasivši pritom "stratešku" prirodu takve inicijative.

"Ako me neko pita danas, imamo 50 miliona dolara, šta da uradimo s njima, odgovorio bih da je pomoć izbjeglicama u fazi obnove u Pakistranu najurgentnija stvar", rekao je on novinarima nakon posjete Bruxellesu, javio je AFP.

Holbrooke je ponovio da Pakistan zaslužuje više pažnje Evropske unije.

"To je više od humanitarne krize, to je strateško pitanje, te izbjeglice se nalaze tačno u sektoru gdje se nalaze Al-Qaida i talibani, upravo na granici s Afganistanom", kazao je on nakon susreta sa zvaničnicima NATO-a, EU-a kao i s novim šefom belgijske diplomatije Yvesom Letermom.

"Da bi se ušlo u Afganistan, treba stabilizirati i kontrolirati pakistansku stranu granice. To je jedna od glavnih tema mojih razgovora danas", naglasio je Holbrooke.

Glavni diplomat Evropske unije Javier Solana, koji se u utorak sastao s Holbrookom, obišao je prošle sedmice Pakistan, gdje je posjetio izbjeglički logor u dolini Swat.

"EU je dala 120 miliona eura Pakistanu a države članice 150 miliona", podsjetila je Solanina glasnogovornica Cristine Gallach.