U kritičnom stanju
0

Holandski princ Johan Friso teško povrijeđen u lavini

FENA
Johan Friso sa suprugom Mabel Wisse Smit (Foto: AFP)
Johan Friso sa suprugom Mabel Wisse Smit (Foto: AFP)
Holandski princ Johan Friso, jedan od sinova kraljice Beatrix, u kritičnom je stanju nakon što ga je zahvatila snježna lavina u petak u Lechu, u austrijskoj pokrajini Vorarlberg, saopćila je univerzitetska bolnica u Innsbrucku.

"Njegovo stanje je stabilno, ali kritično“, rekao je agenciji AFP glasnogovornik bolnice.

Novinska služba holandske kraljevske kuće ranije je saopćila da je zdravstveno stanje drugog kraljičinog sina „stabilno“, ali nije „bezopasno“.

Johan Friso (43) prevezen je helikopterom u univerzitetsku bolnicu u Innsbruck, kako je javila austrijska novinska agencija APA.

Nesreća se dogodila oko podne i prince Friso, jedina osoba koju je zahvatila lavina, ostao je zatrpan dvadesetak minuta prije nego što je spašen. Pristupilo se reanimaciji, rekao je gradonačelnik Lecha Ludwig Muxel na državnom radiju ORF Vorarlberg.

Kraljica Beatrix, princ nasljednik Willem-Alexander, njegova supruga Maxima i njihovo troje djece stigli su u nedjelju u Lech. Holandska kraljevska porodica redovno dolazi u otmjeni zimski sportski centar u Lechu.

Princ Johan Friso je drugi sin kraljice Beatrix i brat Willema-Alexandera. On se 2004. godine oženio s Mabel Wisse Smit. Otac je dviju kćerki, šestogodišnje Luane i petogodišnje Zarije, i živi s porodicom u Londonu.

Budući da holandska vlada nije dozvolila njegovu ženidbu, princ Friso više nije zvanično član holandske kraljevske kuće i nije više u redu za nasljeđivanje prijestolja. On zadržava titulu “Princ od Orange-Nassaua”.

Princ je studirao mašinstvo u Berkeleyu, SAD, zatim u Delftu, blizu Haaga, gdje je 1994. godine stekao diplomu inžinjera.