Mogao bi usmrtiti milione ljudi
0

Holandski naučnici proizveli najsmrtonosniji virus gripe

FENA
Evropski naučnici stvorili su izrazito smrtonosan soj ptičje gripe u laboratoriju, koji ima potencijal zaraziti i usmrtiti milione ljudi.

Kontroverzno istraživanje na novom soju ptičje gripe proveli su holandski naučnici u univerzitetskom laboratoriju medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu, a neki njihovi kolege postavljaju pitanje je li se takvo istraživanje trebalo provesti u civilnom laboratoriju, ili ipak u vojnoj ustanovi, prenosi Independent.

Njihovo otkriće izazvalo je strah u američkoj vladi oko toga da bi znanja o tom virusu mogla doći u ruke terorista, koji bi na temelju toga mogli proizvesti novo biološko oružje za masovno uništenje.

"Najgori scenarij u ovom slučaju gori je od najgoreg kojeg možete zamisliti" , istaknuo je za Independent anonimni naučni savjetnik američke vlade.

"Strah je zbog toga da ako stvorite nešto toliko smrtonosno i ako to preraste u globalnu pandemiju, smrtnost i trošak za čitav svijet bit će ogromni", dodao je isti izvor.

Ono što su holandski naučnici napravili, jest da su mutirali H5N1 virus zrakom prenošene ptičje gripe, tako da se on može lagano prenositi zrakom kroz kašalj i kihanje. Dosad se vjerovalo kako je H5N1 prenosi između ljudi samo vrlo bliskim fizičkim kontaktom. Isti naučnici vjeruju kako će im nova saznanja oko tog virusa pomoći u razvoju novih cjepiva i lijekova protiv gripe.

Kritičari nimalo ne dijele njihov entuzijazam. Optužuju ih kako su stvorili izrazito opasan soj gripe, koji bi mogao izmaknuti kontroli te da su na taj način u opasnost doveli čitav svijet.

Odbor za biosigurnost američke vlade pomno je proučio holandsku studiju o novom virusu, a od američkih naučnih časopisa zatražili su cenzuriranje ključnih dijelova te studije prije objave, kako vitalne informacije o novom soju smrtonosnog virusa ne bi bile lak plijen za teroriste.

Mutirani virus voditelj studije Ron Fouchier i njegovi kolege drže pod ključem i bez naoružane straže u podrumu univerziteta u Rotterdamu. Fouchier je objasnio i kako je naučnicima bilo potrebno relativno malo truda da dobiju visokozarazni soj H5N1 virusa, koji se izrazito lako prenosi zrakom.

"Taj proces se isto tako mogao sam dogoditi u prirodi", ističe Fouchier.

"Sada znamo na koji virus moramo paziti u slučaju nove epidemije i možemo zaustaviti veće posljedice, prije nego postane prekasno. Nadalje, ovo otkriće će pomoći i u prevenciji gripe te razvoju novih cjepiva i lijekova, zaključio je Fouchier.