Zbog kršenja zakona
0

Holandski coffee shop kažnjen sa 10 miliona eura

Sarajevo-x.com
Sud u Holandiji kaznio je najveći tamošnji coffee shop sa dosad nezabilježenom kaznom od 10 miliona eura zbog kršenja zakona o prodaji droge, javlja BBC. Checkpoint coffee shop u gradu Terneuzenu do sada je služio 3.000 mušterija dnevno, a zakon je prekšio zbog držanja prevelike količine kanabisa u svojim prostorijama.

Vlasnik Meddie Willemsen, kojem je suđeno zajedno sa još 15 uposlenika, pored novčane kazne moraće služiti zatvorsku kaznu od 16 sedmica.

Policija je objavila da je u Checkpointu u nekoliko prilika pronašla 200 kilograma droge, iako je dozvoljena dnevna količina svega 500 grama.

Ovaj coffee shop zatvoren je prošle godine kada je policijskom racijom otkriveno ovo grubo kršenje holandskog zakona.

Wilemsen, kao vlasnik objekta, već je odslužio vlastitu kaznu dok je čekao suđenje, dok je njegovo osoblje bilo optuženo za kršenje zakona, izvoz droge i članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Kazna od 10 miliona eura je bila manja od one od 28 miliona koliko je tražilo tužilaštvo zbog uloge vlasti u dozvoljavanju Checkpointu da nedozvoljeno raste.

Terneuzen je grad koji se nalazi blizu belgijske granice, čak je postavio i saobraćajne znakove koji su pokazivali put do Checkpointa, a u blizini kafića je izgrađen i parking kako bi se smanjile gužve u gradu.

Iako je posjedovanje droge tehnički nelegalno, Holandija je dekriminalizirala upotrebu i posjedovanje 5 grama kanabisa još 1976.godine zvaničnom "politikom tolerancije".